08
zo, dec
0 Nieuwe Items

Jongerensoos Octopus | foto: Dave Geerst

Cult Historie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Kastanjelaan 2 | Jongerensoos Octopus | Cult Historie

Stichting Jongerensoos Octopus werd geopend op 1 januari 1978 en maakte gebruik van de kelderruimte van het inmiddels verdwenen C.C.O.G. ‘Mull of Kyntire’ van Paul McCartney was het eerste nummer dat werd gedraaid.

Redactie Duuve.nl | 01-02-2018 14:45:25
Artikel delen:
advertentie

Jongerensoos Octopus

De pick-up waarop de grammofoonplaat werd gedraaid werd gestart door Piet Toonen Dekkers en burgemeester Kemme. Een hechte groep vrienden en vriendinnen had er toen al een half jaar voorbereiding op zitten. Een periode waarin de ruimte geschikt werd gemaakt voor een soos.

Paul McCartney & Wings - Mull of Kintyre

Oprichters

octopuslogoDat Octopus een groot succes zou worden konden de oprichters Paul Peters, Mona van Gemert, Ferdi Berendsen, Bennie Janssen, Peter de Vries, Theo Stevens, Dick Wieleman, Lilian Nass en Annemiek van der Meer en ik alleen maar hopen. Aad Lore de Jong was vanuit de politiek en de jeugdraad nauw betrokken. Later sloten vele anderen zich aan. In totaal wel meer dan 50 jongeren.

Octopus ontwikkelde zich snel tot een gezellige verblijfplaats voor de Duivense jeugd. Met name op vrijdagavonden was het bier niet aan te slepen. De sfeer was uitstekend onder de soms wel 200 bezoekers. Het ledenaantal van Octopus schommelde in die jaren tussen de 600 en 900. De muziek die werd gedraaid was wat wij noemen de betere ‘LP-muziek’. Rock en Blues, aanvankelijk veel werk uit de jaren zestig en zeventig maar later ook muziek van Genesis en Cheap Trick.

advertentie

Vrijdagavondsoos

De zeer succesvolle vrijdagavondsoos was niet de enige ‘tentakel’ van Octopus. Op zondagmiddag was er een disco voor de jongere jeugd en eens in de twee weken op woensdagavond een ‘bruin café’. Daarnaast was er een zeer actieve filmclub die tal van bekende rolprenten vertoonde. En in vakanties werden activiteiten georganiseerd zoals zaalvoetbaltoernooien. Carnaval werd gevierd onder de vlag van de eigen Octopus-carnavalsvereniging `t inktvlekje’.

octopus

De grote zaal van het C.C.O.G. werd ook regelatig gebruikt voor popconcerten. In de eerste vijf jaar van het bestaan van Octopus ruim twintig concerten. Voor een spetterend en onvergetelijk optreden zorgden op 3 januari 1981 Barrelhouse en Flavium. Ruim 850 bezoekers waren erbij aanwezig. Andere bands die optraden waren: Partner, Shakey Sam, Solution, The Nits, Sweet d`Buster, New Adventures, Gruppo Sportivo, Bintangs en Jan Akkerman. Op tweede kerstdag 1979 traden zelfs vier bands op.

Vijfjarig bestaan in 1983

Trap naar bovenHet vijfjarig bestaan in 1983 werd groots gevierd (bekijk afbeelding) met een geweldige feestweek. Een prachtig lustrumboekje herinnert eraan. In het jaar daarna echter haakten de meeste initiatiefnemers van het eerste uur af. Vanwege verplichtingen thuis (er werden gezinnen gesticht) of op het werk maar ook omdat ze vonden dat het mooi was geweest. Voor mij geldt ook dat ik vanaf die tijd het zicht op Octopus ben verloren.

Muppet Show

Ter afsluiting breng ik in herinnering dat we de vrijdagavond altijd afsloten met `Ma-na-ma-na` van de Muppet Show (zie filmclip). Octopusbezoekers uit die tijd zullen zich dat ongetwijfeld herinneren. Het was een prachtige tijd. Een hechte groep jongeren die een tijdlang samen een veelzijdige jongerensoos draaiende hield. De voldoening blijft maar wat zou ik graag nog een keer die trap op- of aflopen.”

Met dank aan: Archief Eddy Boss en Dave Geerst

advertentie

  • fjk
  • garage nijland
  • hubo maassen
  • newyorkpizza
  • palm groessen
  • van loon finance
  • witjes groessen