20
do, juni
0 Nieuwe Items

Beeldentuin
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

BEELDENTUIN - Calvariegroep t.h.v. Woerdstraat/Broekstraat

Calvarieberg bestaande uit een stenen crucifix en twee stenen beelden van Maria en Johannes aan weerszijden daarvan. Onderdeel van de jaarlijkse Duivense processie als 3e rustpunt. Deze groep werd (volgens de heer Thuss) opgericht als dankteken voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en de afsluiting van de ruilverkaveling. Het gedenkteken werd opgericht door (in die tijd) jonge boeren. (bron: archief Eddy Boss)

IMG 2279 4
Soort:
Vervaardiger:
Locatie:
Datering:
Materiaal:
Nummer:
Collectie:

Beeldhouwwerk
Onbekend
Woerdstraat/Broekstraat
+/- eind jaren `40
Steen
onbekend
Gemeente Duiven

Opmerkingen

De beeldengroep is een geschenk van de landinrichtingscommissie aan de gemeente Duiven bij de afronding van de ruilverkaveling in het Duivense broek.

Golgotha

Calvarieberg (Golgotha): de oorspronkelijk buiten Jeruzalem gelegen heuvel waar Jezus gekruisigd werd. De naam komt van het Latijnse calvaris dat schedel betekent. De heuvel werd geacht de plaats te zijn waar Adam begraven was en stond derhalve bekend als "de plaats van de schedel". Op katholieke kerkhoven en begraafplaatsen is vaak een beeldengroep geplaatst bestaande uit kruis en corpus en bijstaande figuren - gewoonlijk Maria en Johannes. Vaak staan deze beelden op een heuveltje. Soms is in deze heuvel een holte aangebracht met daarin een Piëta

bron: Stichting Dodenakkers