Vogelvlucht - Remigiusplein
03
wo, mrt
0 Nieuwe Items

foto: Duuve.nl | W.v.D ©

Beeldentuin Duiven
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

BEELDENTUIN DUIVEN - Sculptuur op rvs zuilen | Maree Blok&Bas Lugthart.

De gemeente Duiven bestaat 200 jaar en heeft de afgelopen decennia een stormachtige groei doorgemaakt. Aan weerszijden van het dorpsplein staan 2 sculpturen geplaatst op rvs zuilen. Een man- en vrouwfiguur lijken aan te komen vliegen, hangend aan de poten van een grote duif.

Redactie Duuve.nl | 26-05-2019 11:09:01
Artikel delen:

advertentie

 Snelle groei

Als een poetische verbeelding van de snelle groei die de gemeente Duiven heeft doorgemaakt en waar vele jonge gezinnen uit alle windrichtingen zijn neergestreken om hier hun bestaan op te bouwen.

 
Soort:
Vervaardiger:
Locatie:
Datering:
Materiaal:
Nummer:
Collectie:

Sculptuur
Maree Blok/Bas Lugthart
Remigiusplein, Duiven
2017
RVS
onbekend
Gemeente Duiven

 Zuil van water

De vrouwsculptuur op het waterplein staat op een zuil van water. De hoogte van de zuil (3.00m) is de maximale hoog-waterstand bij overstroming van de rivieren die de Liemers omringen. Het water dat langs de zuil naar beneden stroomt geeft de sculptuur een dynamiek alsof de mensfiguur werkelijk lijkt te vliegen.

postduifjes

 Postduifberichtjes

Een groot aantal kleine duiven lijken neer te strijken op het Remigiusplein. Een 50-tal uit rvs gesneden duiven zijn -verspreid over het plein- opgenomen in de bestrating. De duiven dragen kleine postduif berichtjes met zich mee. Het zijn in het rvs gegrafeerde korte fragmenten uit de geschiedenis van Duiven. Zij vertellen het verhaal van het onstaan van Duiven in vogelvlucht, vanaf de eerste vermelding van Thuvine (Duiven) in het jaar 838 tot heden.

 Ontmoetingsplaats

Het plein moet de centrale ontmoetingsplaats worden. Onder meer het nieuwe Cultureel Centrum Onderling Genoegen en winkels verrijzen er. Het kunstenaarskoppel Blok/Lugthart won de wedstrijd waar Duiven 100.000 euro voor opzijzette.
Zweven

'Vogelvlucht' bestaat uit beelden van een man en een vrouw die elk op een 8 à 9 meter hoge zuil staan. Ze reiken naar een duif en omdat de figuren en de vogels ’s avonds worden verlicht, lijken ze boven het plein te zweven.

bron: http://bloklugthart.nl/

Locatie