Sidebar

25
zo, okt
0 Nieuwe Items

Keuterboerderij aan de Ploenstraat

Straten en Pleinen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Keuterboerderij in de Ploenstraat

In de categorie 'monumenten/waardevol' beschrijven we panden die (voor zover bekend) niet staan vermeld als gemeentelijk monument of Rijksmonument. Aangezien deze panden in de beleving van Duuve.nl een historische waarde hebben, beschrijven we deze panden in de categorie 'waardevol'.

Redactie Duuve.nl | 13-06-2019 06:00:34
artikel delen:

Na het artikel over de Ploenhof in Duiven, fiets ik verder door de Ploenstraat in Duiven en stoppen we even bij het knusse huisje aan de linkerzijde van 'Liemers Fietsen'. Dit huis betreft een keuterboerderij van omstreeks het jaar 1900.

Wat is een keuterboer?

Een keuterboer is een boer met een zodanig klein bedrijf dat hij zijn inkomsten moet aanvullen met loondienst. Al in de middeleeuwen werd er onderscheid gemaakt tussen de eigenerfde die een volledig erf bezat, en eigenaren van keutersteden (Nedersaksisch köter), kleine "onvolledige" goederen (vergelijk kot). Dit woord heeft een gemeenschappelijke stam met het Franse coterie en het Engelse cottage. In tegenstelling tot de eigenerfden hadden ze geen stemrecht in de buurschap marke.

keuterboerderijploenstraat2

Keuterboeren bewerkten een stukje grond en hadden wat (klein)vee maar waren meestal niet in staat daarmee volledig in hun eigen onderhoud te voorzien. Daarom werkten veel keuterboeren als aanvulling op hun inkomen als landarbeider bij herenboeren of in fabrieken.

promotiehkdglartikelbanner

Meer weten?

Meer lezen over de keuterboerderij in Duiven of over andere bijzondere geschiedenis m.b.t. onze gemeente? Komt u dan eens geheel vrijblijvend naar de clubavond van HKDGL in de ogtent. Meer informatie op deze pagina.

Could not load widget with the id 35.