29
zo, nov
0 Nieuwe Items

foto: Duuve.nl | W.v.D ©

Straten en Pleinen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Bakkerij en kruidenierswinkel in Duiven

Voor mij is het pand van de Ploenhof zo`n typisch voorbeeld van een plek of gebouw in de gemeente Duiven, waar je zo vertrouwd mee bent geraakt maar de (exacte) oorsprong ervan eigenlijk niet kent.

Redactie Duuve.nl | 28-05-2019 11:06:22
Artikel delen:

Zo weten we allemaal wel dat er ooit een bakkerij zat, een drogisterij, een kapsalon en een groenteboer. Echte bakker Koenen verkoopt er nog steeds heerlijk vers gebakken brood. Tot 1992 zijn Nol en Rieky Snelder actief geweest met de Drogisterij. De groentewinkel hadden zij al eerder overgedragen aan Wolters.

Ontstaansgeschiedenis

Het was Nol`s opa (Hendrikus Snelder) die op 18 maart 1902 een aanvraag indiende om er een brood- en beschuitbakkerij te gaan oprichten. Hendrikus Snelder was getrouwd met Maria Heymen en tevens bewoners van het naastgelegen pand; "Boerderij en café de Tol". Hendrikus was naast zijn beroep als 'tapper' ook een vakkundig timmerman en heeft hij deze nieuwe bakkerij zelf gebouwd.

Tot 1936 werden er nog paarden gebruikt om o.a. een mengmachine voor de deegbereiding in werking te stellen

In 1922 namen Hendrikus` zoon Antoon Snelder en zijn vrouw J.W. Bosman (Nol`s ouders) de zaken over. Nol`s vader was druk met zijn bakkerij en Nol`s moeder werkte in haar kruidenierswinkel. Tot 1936 werden er nog paarden gebruikt om o.a. een mengmachine voor de deegbereiding in werking te stellen. De paarden liepen dan op de binnenplaats (in een rondje) om een aandrijfwiel. Nadat Nol de kneepjes van het vak had geleerd van zijn vader en de Nijverheidsschool in Voorhout had afgerond, nam Nol de zaak over in 1961.

Rond 1980 verdween de bakkerij en kwam er een bakkerswinkel. Eerst bakker Hugen uit `t Loo en vervolgens (tot op heden) Echte bakker Koenen uit Westervoort.

Margot Snelder over de Ploenhof

"De opa van Nol Snelder heeft dit pand gebouwd in 1898. Toen Nol in 1961 met Rieky van Swaay (ook een bakkersdochter) trouwde en de bakkerij van zijn vader wilde overnemen, maakte zijn vader plaats voor het jonge stel en verhuisde naar het nieuw gebouwde huis ernaast, aan de Rijksweg 21. De woonruimte bevond zich achter de twee ramen links van de Ploenhof ingang, op de eerste etage.

Nol was zo trots dat hij daags daarna "Snelder & zoon" op de gevel plakte.

A & O zelfbedieningswinkel

De bakkerij werd al snel uitgebreid tot een kleine kruidenierswinkel en na enkele jaren tot een A & O zelfbedieningswinkel (filmclip). Leuke anekdote: zoon Noud kwam in 1969, als 7.000ste inwoner van Duiven ter wereld. Nol was zo trots dat hij daags daarna "Snelder & zoon" op de gevel plakte. In 1973 hebben ze genoeg van het drukke bestaan en nemen een risico. Ze verbouwen de winkel en achtergelegen deel en magazijnen tot "De Ploenhof" Een overdekt (mini) winkelcentrum met een drogisterij, een schoonheidssalon, een groentewinkel en een bakker (destijds Hugen).

Dit hebben ze met veel succes voortgezet tot 1992. Toen zijn ze gestopt met de drogisterij (de groentewinkel hadden ze al eerder overgedragen aan Wolters). Vrijgekomen ruimtes werden verhuurd aan o.a. Randstad Uitzendburo en Heebing en een administratiekantoor. De schoonheidssalon werd door Rieky voortgezet (ze is 45 jaar schoonheidsspecialiste geweest) en Nol werd haar assistent, huisbaas en vrijwilliger voor o.a. Graag Gedaan.

Eind 2009 besluiten ze om ook met de salon te stoppen en volgt de tiende verbouwing die ervoor zorgt dat ze geheel op de begane grond kunnen wonen. Op 20 maart 2018 is Nol overleden".

promotiehkdglartikelbanner

Meer weten?

Meer lezen over de Ploenhof in Duiven of over andere bijzondere geschiedenis m.b.t. onze gemeente? Komt u dan eens geheel vrijblijvend naar onze clubavond in de ogtrent. Meer informatie op deze pagina.

Could not load widget with the id 35.