27
vr, nov
0 Nieuwe Items

foto: Duuve.nl | W.v.D ©

Straten en Pleinen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
DUIVEN - Ploenstraat 17 | Boerderij | Waardevol

In de categorie 'monumenten/waardevol' beschrijven we onderwerpen die (voor zover bekend) niet staan vermeld als gemeentelijk monument of Rijksmonument. Aangezien deze onderwerpen in de beleving van Duuve.nl een historische waarde hebben, plaatsen we deze in de categorie 'waardevol'.

Redactie Duuve.nl  | 10-07-2019 16:34:00
Artikel delen:
advertentie

Historie boerderij de Ploen

Volgens de website ‘absolutefacts.nl’ heeft hier tot het jaar 1836 een grote(re) havezathe gestaan. De huidige boerderij (zie foto) werd in 1893 gebouwd en dit jaartal staat aan de oostzijde van de boerderijwoning vermeld. Helaas zijn er bij mij geen afbeeldingen bekend van de oorspronkelijke havezathe met bijgebouwen.

Ook niet van de hand van tekenaar Jan de Beijer (1703-1780) (lees meer). Hij heeft gedurende zijn werkzame leven de streek toch zeer fraai in beeld weten te brengen. Een tekening van de Ploen, van Cornelis Pronck (lees meer), heb ik ook niet kunnen ontdekken.

Wellicht verkeerde havezathe de Ploen toen al in een erbarmelijke staat en was deze havezathe het ‘vereeuwigen’ niet waard. Zouden die ridderlijke veldslagen tussen 'de Heeren van Die Magerhorst en de Heeren van de Ploen’ op 1e kerstdag, zo rond middernacht, dan toch werkelijk hebben plaatsgevonden?! (bekijk film)

Volgens een kaart uit 1750 was de havezathe en het landgoed volledig omgracht.Dijkbrief uit 1328

In 1327 vaardigde de Graaf van Gelre (lees meer) de land- en dijkbrief uit waarin het bestuur en het beheer van de dijken werd geregeld. Havezathe de Ploen werd in het jaar 1328 in een dijkbrief (lees meer) genoemd als één van de 26 adellijke hoeven in de Liemers.

Onderzoek

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er inderdaad sporen zijn gevonden die teruggaan naar de 14e eeuw. De naam "Ploen" werd vroeger ook geschreven als "Plöne", "Plön" en/of "Haus Plonn”. Deze Duitstalige benaming heeft te maken met het Kleefse (en later Pruisisch) bestuur waaronder ‘de Liemers’ tot het jaar 1816 viel.

hkdglartikelbanner
promotie

Betekenis

Om een eventuele betekenis te kunnen achterhalen voor de benaming, dan zijn de resultaten als volgt:

  • Plön: Gemeente in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.
  • Plöne: Duitse benaming voor de Poolse rivier Plonia.

Hiermee wil ik uiteraard niet beweren dat de naam "de Ploen" gerelateerd is aan deze twee verklaringen. Heel vreemd zou het ook niet zijn; in onze gemeente hebben we tenslotte ook 'een Liemers eiland vernoemd naar een exotisch Grieks eiland'.

Dhr. Gerard van Hunen legt uit hoe de naam 'Kandia' mogelijk is ontstaan. (lees meer) Namen als ‘Magerhorst’ en ‘Welleveld’ refereren aan o.a. (minder vruchtbare) grond.

filmclip: mijngelderland.nl

Hertogdom Kleve

In de periode dat Havezathe de Ploen behoorde tot het Hertogdom van Kleve (lees meer), was dit Kleefse leengoed in het bezit of beheer van o.a. de familie Kloeck. Ook deze naam wisselt nogal eens qua spelling; dit zal (denk ik) te maken hebben gehad met de wisselende periodes in het verleden; de Franse, Duitse en Nederlandse periode. De familienaam Kloeck werd ook wel geschreven als ‘Kluken’ (Duits) en ‘Cloicke’ (Frans).

Bewoners

In het jaar 1541 wordt de naam van Hendrik Momm (Mumm) genoemd als eigenaar van de Ploen (Plöne). Hij werd in dat jaar op een Kleefse ridderlijst vermeld als ambtman in de Liemers. In het begin van de zeventiende eeuw werd het bewoond door de familie Smulling. In het jaar 1710 werd havezathe de Ploen verkocht aan de Kleefse regeringsraad Reinhardt von Hymnen en werd het landgoed verpacht. In 1778 was het in het bezit van douairière (weduwe van een adellijk heer) von Hertefeldt- van Bemmel.Baron van Voorst tot Voorst

Via van Rappard en von Bothmer, ging De Ploen in 1836 over aan baron A.E.D.F. van Voorst tot Voorst, geboren te Zevenaar op 30 juli 1807 (zie afbeelding). Uit de gegevens blijkt dat op dat moment het landgoed 110 hectare groot moet zijn geweest.

In 1836 werd de oude havezathe afgebroken en liet de baron een nieuw herenhuis met boerderij bouwen. De voorgevel van dit nieuwe statige herenhuis was vijf traveeën breed, bestaande uit twee verdiepingen en een zolderverdieping boven een souterrein. (zie afbeelding)

In het midden van het dak was een klokkentorentje. Voor de toegangsdeur bevond zich een bordes met enkele treden, voorzien van een ijzeren hekwerk.

advertentie

Windwijzer

Op een windwijzer waren de familiewapens van de families von Hertefeldt- van Bemmel aangebracht. Deze windwijzer (of windvaantje) is in particulier bezit en niet meer herplaatst op de huidige boerderij.

Van Nispen tot Sevenaer

Na het overlijden van de baron op 15 juni 1881 (Nijmegen), werd de Ploen verkocht aan zijn nicht Johanna. Ook dit herenhuis geraakte in verval en werd in 1893 vervangen door een nieuw huis; een hallenboerderij met herenkamer. In die periode was het in het bezit van de familie van Nispen tot Sevenaer.

Familie Verhoeven

Melkveehouder Hannes Verhoeven heeft er gewoond en het gebruikt als boerenbedrijf met weiland. De zoon van Hannes Verhoeven, Dolf Verhoeven (zie foto), heeft hier vervolgens ook gewoond. Na dhr. Dolf Verhoeven werd het bewoond door zijn achterneef. Momenteel is boerderij de Ploen in gebruik als, of onderdeel van een loonbedrijf.

Locatie

Bronnen en meer informatie

Liemersgezicht.nl

 
 

 


keuterboerderijploenstraat2lees ook:

Een keuterboer is een boer met een zodanig klein bedrijf dat hij zijn inkomsten moet...


 


ploenhof2019lees ook:

De Ploenhof van de familie Snelder. Het was Nol`s opa (Hendrikus Snelder) die...


 

Could not load widget with the id 35.