29
zo, nov
0 Nieuwe Items

foto: Duuve.nl | W.v.D ©

Straten en Pleinen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
 DUIVEN - Ploenstraat 48 | Havezathe | Rijksmonument

Omstreeks het jaar 900 wordt voor het eerst melding gemaakt van het Duivense landgoed Magerhorst. Magerhorst komt van het woord Makros (Grieks) en Magis (Latijn), dat groot, meer betekent. Het huidige woord mager werd vroeger maegher geschreven.

Redactie Duuve.nl  | 05-04-2017 05:20:00
Artikel delen:
advertentie

Sage van de Magerhorst

Het zou spoken rondom de Magerhorst in Duiven. 

verteller: Hans Sevenhoven

Ridderschap

Kasteel Die Magerhorst’ is een havezathe (of havezate/havesate). Dit is een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw was de havezate een riddermatig goed en het bezit hiervan was een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap. Have staat voor ‘hof’ en sat(h)é staat voor ‘verblijf’.

Arkeltorentjes

Die MagerhorstDe precieze bouwdatum van de Magerhorst is niet bekend. In 1546 moet er zeker een huis hebben gestaan. Een getuigenis op de traptoren geeft aan dat het huis rond 1549 voltooid was. De gravure van Jan de Beyer (lees meer) laat zien dat de Magerhorst in deze tijd bestond uit een rechthoekig gebouw van steen. Het gebouw bestond uit twee verdiepingen en een zolder. Aan de zuidgevel bevond zich een achthoekige traptoren.

Deze traptoren (afbeelding) had een wenteltrap met een slakkenhuis gewelf. Aan de oostgevel van het gebouw bevond zich een torentje dat reikte tot de aanzet van de zolderverdieping. Op de zuidoost- en de noordoosthoek had men arkeltorentjes aangebracht. Op de gravure naar Jan de Beyer is eveneens te zien dat de Magerhorst vroeger werd omringd door een gracht. Inmiddels is deze gracht gedempt.

advertentie

Leen van de Abdij

De Magerhorst werd door een brand in de negentiende eeuw verwoest. Alleen de toren bleef gespaard. Na de brand bouwde men tegen de noordzijde van de toren op de nog staande muurresten een boerderij. De Magerhorst was rond 1400 een leen van de abdij van Elten. De eerst genoemde eigenaren in de schriftelijke bronnen waren leden uit het geslacht Van Egeren.
 
foto`s: Duuve.nl ©
 
 
In 1546 was de Magerhorst in handen van Claes van Egeren Loefszoon. De Magerhorst werd in 1779 verkocht aan A.J. von Hertefeld. Het goed vererfde vervolgens op wethouder Von Bothmer uit Duiven. Hij verkocht het in 1836 aan de familie Van Nispen tot Sevenaer. Zij verpachtten de Magerhorst als boerderij.
Gemeente Duiven
De Magerhorst werd in 1960 gekocht door de gemeente Duiven van A.J.A.M. van Rijckvorsel. De gemeente Duiven wilde de boerderij slopen en de toren overeind laten staan. Op het vrijgekomen terrein zouden dan bungalows gebouwd worden. Het restant van dat plan is nog te zien aan de nummering van de aangrenzende huizen. Zover is het niet gekomen, want vlak voor de geplande afbraak kocht de familie Boogaerts het verwaarloosde huis en liet het oude muurwerk restaureren.

Bekijk alle foto`s van havezathe Die Magerhorst uit het jaar 1966 voor de renovatie tussen 1967 en 1972.

Familie Boogaerts

Dat Die Magerhorst er vandaag de dag nog staat heeft Duiven te danken aan de familie Boogaerts. De foto`s laten de staat van het pand zien in het jaar 1966. De restauratie duurde van 1967 tot 1 april 1972 waarna de familie deze woonboerderij ging bewonen.

Renovatie

In deze eerste 'herinnering' neemt Theet van Aalst uit Loo ons mee terug naar de renovatie van 'Die Magerhorst' aan de Ploenstraat 48 in Duiven. De renovatie duurde van 1967 tot 1 april 1972.
Theet van Aalst uit Loo
TheetvanAalst,,Met mijn Opa Frans Klappers, de vader van mijn moeder Greetje, ben ik er heel veel geweest toen zijn bedrijf Gebr. Klappers het aan het restaureren was. Ik ben zelfs door het verdiepingsplafond van het torentje gezakt wat ik niet aan mijn oma mocht vertellen want anders zou ze het te gevaarlijk vinden dat ik als ‘kleine aap’ meeging.
Daar is de liefde voor oude gebouwen ook ontstaan.Mijn opa en zijn broer, Oom Jo Klappers vertelden mij altijd al heel veel over geschiedenis maar op de magerhorst vertelde mijn opa mij van alles over bouwstijlen en de geschiedenis van de Magerhorst." ,,Op zaterdag ging hij daar ook nog aan het werk; voor hem was het ook zeker hobby, ik week niet van zijn zijde.
Ooit heb ik toen gezegd: ,,Later wil ik ook in zo'n kasteeltje wonen!" Mijn opa antwoordde: ,, Dan moet je goed leren, hard werken en veel geluk hebben!"

Omstreeks het jaar 900 wordt voor het eerst melding gemaakt van het Duivense landgoed Magerhorst...

Havezathe Loowaerd
In 2002 kochten Evelyne en ik de havezathe Loowaerd. Mijn opa heeft het helaas nooit meegemaakt maar ik weet zeker dat hij in 't Loo op de Loowaerd niet weg te slaan was en vast ook trots geweest zou zijn op zijn Theetje…
filmclip: Zo!Diva
Mevr. Dorine Bogaerts:
,,Toen wij Die Magerhorst zagen zijn wij naar de gemeente gegaan en hebben we geïnformeerd wat het was. Het bleek dat het gebouw lange tijd had dienstgedaan als boerderij, maar dat het sinds tien jaar leegstond en een ruïne geworden was.
De gemeente zelf had oorspronkelijk gedacht om het als burgemeesterswoning in te richten, maar de burgemeester wilde dat zelf niet. En toen is het een beetje verwaarloosd en na tien jaar leegstand was het ook niet meer bewoonbaar.

We hebben het eerst gekocht van de gemeente voor één gulden”.

Wij zijn verder gaan kijken naar de mogelijkheden. Het zou eventueel gerestaureerd kunnen worden met behulp van monumentenzorg. En wij hebben die stap genomen. We hebben het eerst gekocht van de gemeente voor één gulden”.
fragment uit ,,De Restauratie van Die Magerhorst''
van Sander Olzheim op levenindeliemers.nl | lees artikel
"Ridder in de orde van nobele inwoners..."
lintje duuveDuuve.nl is niet bij machte om een koninklijke onderscheiding te mogen uitreiken aan inwoners in de gemeente Duiven met een uitzonderlijke staat van dienst. Als blijk van (welgemeende) waardering heeft 'Duuve', zij het met een knipoog, zelf een lintje in het leven geroepen:
"Ridder in de orde van nobele inwoners in de gemeente Duiven"
Als blijk van waardering voor het behoud van historisch erfgoed in onze gemeente, reiken we deze allereerste onderscheiding uit aan de familie Boogaerts in Duiven. Dankzij hun levenswerk, inzet, passie en respect; is havezathe 'Die Magerhorst' gered van de ondergang (sloop) en bewaard gebleven voor de toekomst.
Hoe mooi (en misschien wel terecht) zou het zijn, wanneer de bewoners van zowel havezathe 'Die Magerhorst' als de bewoners van havezathe Loowaerd, de échte koninklijke onderscheiding zal worden uitgereikt. De cirkel zou wat 'Duuve' betreft weer helemaal rond zijn.
Dan kunnen we voortaan weer vol trots beweren dat de havezathen in onze gemeente, immer nog worden bewoond door "echte koene ridders"...
Noot:
advertentie
Locatie
Bronnen en meer informatie
 
 

Could not load widget with the id 35.