Sidebar

22
do, okt
0 Nieuwe Items

Straten en Pleinen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Gemeentelijk monument aan de Rijksweg 51 in Duiven

Bedoelt als secretarie maar werd tot het jaar 1900 ook als woonhuis gebruikt voor de burgemeester/gemeentesecretaris. Op het dak is een klok (bel) te zien. Notabelen in het dorp zoals de pastoor, de burgemeester en de dokter hadden vrijwel allemaal een soortgelijke klok op het dak of aan de gevel.

Om bij calamiteiten de omgeving te kunnen alarmeren. De foto boven dit artikel is gemaakt ergens in de jaren `30 van de vorige eeuw.

Wanneer men goed kijkt dan ziet men rechts voor het hek de oude straatverlichting. Dit was nog een petroleumlamp. Rechts naast het raadhuis is het huis te zien met als adres Rijksweg 53. Dit huis stamt uit omstreeks 1920. Hierin was o.a. de dorpscoöperatie gevestigd en later gebruikt als woonhuis door Karel Verhoeven en Willem Berendsen. In een gesprek met Toon Ikink (Ikink`s automatiek) had hij het over zijn ouderlijk huis naast het oude gemeentehuis. Of dit het betreffende woonhuis is durven we niet met zekerheid te beweren.

Baron van Dorth tot Medler

Burgemeester Z.Th.J.F. baron van Dorth tot Medler was de laatste burgemeester die langdurig in het raadhuis woonde. Hij verhuisde in 1900 naar huis Welleveld. De vrijgekomen ruimte werd tot 1909 ingenomen door gemeentesecretaris M. Thijssen. Gedwongen door de woningnood na de Tweede Wereldoorlog heeft ook burgemeester Van den Clooster baron Sloet tot Everlo het raadhuis nog tijdelijk bewoond.

De ambtenaren verhuisden in 1990 naar het nieuwe gemeentehuis aan de Kastanjelaan. Het oude raadhuis was veel te klein geworden. In tien jaar tijd was het bevolkingsaantal meer dan verdubbeld. Na de bouw van het nieuwe gemeentehuis (1989) is het voormalige gemeentehuis gerestaureerd, uitgebreid en verbouwd tot restaurant 't Raedthuijs.

  • rh000a
  • rh001
  • rh002
  • rh003
  • rh004
  • rh005


Op de tweede foto ziet u de installatie van de nieuwe burgemeester Mr.W.J.A.F.R. baron van Sloet tot Everlo op donderdag 1 juni 1939, onder begeleiding van de schutters en vendeliers van ‘Onderling Genoegen’. Hiervoor was grote belangstelling onder de bevolking uit de gemeente. Op foto nummer drie zien we de nieuwe burgemeester in gezelschap van zijn moeder en de wethouders G.W.M. Bouwman (Groessen) en J.H.N. Sadelhoff (Loo).


De vierde foto is gemaakt door dhr. Toon van Kempen uit Duiven en op deze foto is te zien dat het eerder genoemde woonhuis is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor een ‘corridor’ die vanaf de rechterzijde van het pand was verbonden met het voormalige st. Joseph klooster. Foto nummer vijf valt wat uit de toon maar op deze foto, eveneens van dhr. Toon van Kempen, zien we de carnavalsoptocht in het (vermoedelijke) jaar 1983.


In deze optocht zien we namelijk (elders op de website) een praalwagen met als ‘motto’ de Achterhoekse rockformatie ‘Normaal’. Deze band had in het jaar 1982 het album (LP) ‘Deurdonderen’ uitgebracht en was door de familie Jans(s)en van de lokale platenzaak ‘Audiocorner’ (heden ‘Herman`s Hoekje’ tegenover ‘Zeeman’ in de Pastoriestraat) in het voorjaar/zomer uitgenodigd voor een signeersessie van een klein uurtje. Ik herinner mij namelijk nog dat de eigenaar nog even snel bij de ‘Discomart’ (of was het de ‘Kortimart’) nog wat ‘voer’ moest halen voor de bandleden. (bier…) Het pand rechts op deze foto was het st. Joseph Klooster en werd later als dependence gebruikt. In 1993 gesloopt ten behoeve van parkeergelegenheid.


De laatste ‘foto’ betreft een filmfragment gemaakt door C&C Wings die met behulp van een drone is gemaakt. Een prachtige filmopname die ons laat zien hoe mooi dit pand is gerestaureerd. Dat alleen al verdient namens ‘Duuve’ een extra ster naast de Michelin ster die restaurant `t Raedthuys’ al heeft en heeft weten te behouden. Nu maar hopen dat Huis Welleveld een even zo mooie toekomst tegemoet zal gaan...

Could not load widget with the id 35.