De Koeioneur in Duiven

Kunsthistorie
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times
DUIVEN - Theaterboerderij | Rijksweg 15

koeioneurbanner

 

Theaterboerderij 'de Koeioneur'

Aan de rand van Duiven, naast de nieuwbouwwijken stond nog een oude boerderij. De boer was al weg, maar de sfeer van de boerderij was nog zichtbaar. Sterker nog de bewoners (familie Rebergen) bouwde het uit tot een ware theaterboerderij.

Het mocht niet zo blijven. De nieuwbouwwijk mocht niet een fractie kleiner worden zodat de boerderij geïntegreerd kon worden in de vernieuwingsdrang. De boerderij is niet meer, na een lange strijd. Historie wordt in Duiven gesloopt en cultuur mag er niet zijn. Jammer, heel jammer.

Vincent Sprakel sprakeloosverhalen

Roos Rebergen - (Dutch) from Bas Berkhout on Vimeo.

Boerderij van de familie Mulder

Johan en Ineke verhuisde in 1993, met de toen nog kleine Job en Roos, naar de boerderij van de familie Mulder aan de Rijksweg 15 in Duiven. De Mulders waren uitgekocht en de boerderij stond leeg in afwachting van een nieuwe bestemming. "We kenden de locatie goed en hoopten dat we de kans kregen er te gaan wonen. Dat lukte. We vonden meteen dat we zo`n mooi plekje niet voor onszelf moesten houden", vertelt Ineke.

Het was een optocht van rollators en rolstoelen die de Rijksweg overstak

Die gedachte leidde tot de eerste activiteit van wat theaterboerderij 'De Koeioneur' zou gaan heten. Voor de 'bejaarden' aan de overkant (Thuvine en de Parkflat) werd een middag georganiseerd. Johan: "Het was een optocht van rollators en rolstoelen die de Rijksweg overstak. Zij vonden het prachtig en wij ook". Het deed smaken naar meer. In 1994 vond het eerste (toen nog eendaagse) festival plaats.

 • koeioneur1
 • koeioneur2
 • koeioneur3
 • koeioneur4
 • koeioneur5
 • koeioneur6
 • foto: Koeioneur
 • foto: Koeioneur
 • foto: Koeioneur
 • foto: Koeioneur
 • foto: Koeioneur
 • foto: Koeioneur

De gemeente

Voor het eerste festival kregen Johan en Ineke een paar honderd gulden subsidie. Dat bedrag zou in de loop der jaren stijgen, zeker nadat de koeienstal vanwege asbest niet meer gebruikt mocht worden. "Toen hebben we met geld van de gemeente een tent van Circus Bongo gehuurd. Daarna hadden we paradetenten en later de silo. "Met die silo bedoelt Johan een gigantische mestsilo die werd leeggeschept en overdekt met een oude parachute.

Met de gemeente is er altijd een haat-liefdeverhouding geweest

Met de gemeente is er altijd een haat-liefdeverhouding geweest. Bij de werf en de brandweer werd nooit vergeefs aangeklopt voor hulp (in de vorm van haspels, aggregaten etc.) Maar voor de subsidie moest worden geknokt. "We hoorden nergens bij. Ik denk dat ze ons daardoor een beetje als een bedreiging zagen. De politiek had geen invloed op wat we deden. Ze konden het niet naar zich toe trekken", blikt Johan terug.

11648 00111768 001

Reputatie  

Buiten Duiven bouwde 'De Koeioneur' een reputatie op als een kleinschalig festival met een bijzondere sfeer en een verrassende programmering. Jan Boezeroen trad op maar ook 'De Kift' en André Manuel. En natuurlijk 'Roosbeef', de band van dochter Roos. Er waren prijzen, zoals de 'Kleine Jaromir' en landelijke media reisden af naar Duiven. Hoewel de gratis zondag ontzettend druk kon zijn, was zoveel mogelijk publiek nooit een doel op zich.

We wilden de bezoekers nieuwe dingen laten ontdekken

Ineke: "Flip Kowlier gaf een schitterend optreden voor vijftig mensen. Dat was niet zo indrukwekkend geweest voor driehonderd man. We wilden de bezoekers nieuwe dingen laten ontdekken in plaats van bekende namen voorschotelen." De laatste jaren waren niet de leukste. In 2004 lazen Johan en Ineke in de krant dat ze onderdeel waren van het Horsterparkplan.

Johan: "we werden ongevraagd betrokken in allerlei spelletjes gekonkel en we kregen een hoop gezeik over ons heen." Johan en Ineke probeerden het tij nog te keren met een eigen plan maar dat kreeg geen serieuze kans."We waren te naïef, niet hard genoeg", vermoedt Ineke.

banner7

Ruurlo

Het stel kreeg uiteindelijk na een hoop gedoe een 'verhuisvergoeding' en vertrok naar Ruurlo. Ze kijken terug met enige weemoed. "De kinderen hebben een prachtige jeugd gehad. In een documentaire over Roos zitten ze als koningen op de rand van de silo. Ze konden zich uitleven en wij ook. Ik heb altijd gedacht dat het wel goed zou komen, maar niet dus", vertelt Ineke. Het begin in Ruurlo was moeilijk.

Ik heb altijd gedacht dat het wel goed zou komen, maar niet dus

Johan: "We voelden ons een beetje verbannen. Ik vind het nu vooral zonde van zo`n mooie plek. Toen Mientje Mulder overleed, stond ik met de broers Mulder een biertje te drinken. We gooiden de doppen over de coniferen, net als vroeger. Dan denk je heel even dat de boerderij er nog staat. Die zou dit jaar 300 jaar oud zijn geweest. Maar de Mulders zijn ingebouwd en waar de boerderij stond, groeit nu gras."

banner4

Bands en Artiesten

Bands en artiesten die in Duiven hebben opgetreden waren o.a.

Absynthe Minded Jaap Boots
André Manuel Jan Boezeroen
Antwerp Gypsky Ska Orchestra Lefties Soul Connection
Bettie Serveert Loco Loco Discoshow
The Broken Beats Magna Pop
Caramba Michael de Jong
De Kift Roosbeef
Denvis plus Bigband The Seatsniffers
Flip Kowlier Sukilove
J.W. Roy T-99

banner5

"Weet ik niet zo goed..."

basberkhoutRoos Rebergen "Weet ik niet zo goed" is een korte documentaire geregisseerd door Bas Berkhout. De film ging op 2 januari 2009 in première op de regio-omroep Tv Gelderland en werd later vertoond op het Go Short International Short Film Festival Nijmegen waar hij de publieksprijs won. De film laat zien hoe Roos Rebergen, zangeres van de band Roosbeef, noodgedwongen haar ouderlijk huis moet verlaten en daarmee afscheid neemt van haar jeugd.

Film Front Festival 2009

Ook op het Film Front Festival 2009 viel de film in de prijzen en won 'het bronzen ei' in de categorie documentaire. Tijdens de Openingsavond van het 29e Nederlands Film Festival won film de Filmprijs van de Stad Utrecht 2009. Ontwapenend muzikaal portret van Bas Berkhout in samenwerking met Omroep Gelderland over de negentienjarige Roos Rebergen, de prijswinnende singer-songwriter van Roosbeef.

Met dank aan:

De documentaire "Weet ik niet zo goed" is geplaatst i.o.m. en met toestemming van filmmaker Bas Berkhout. De inleidende tekst is van Vincent Sprakel (Sprakeloosverhalen en Duivenvooriedereen.nl).

Beide heren wil ik dan ook ontzettend bedanken voor de toestemming en medewerking. De foto`s in de slider zijn eigendom van Koeioneur. De Koeioneur bedanken wij voor al het moois wat zij Duiven hebben gegeven met dit unieke festival.banner6

bronnen: 25 jaar Duivenpost | Koeioneur | Vincent Sprakel

let op: dit item zal naar verloop van tijd worden verplaatst op www.duuve.nl (historie)