TV-interview met de baron in 1963

Prominenten
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
DUIVEN - Z.Th.J.F. van Dorth tot Medler 60 jaar directeur.

60 jaar directeur

Op 94-jarige leeftijd nam de baron na zestig dienstjaren afscheid van zijn bank. De bank waarover hij van mei 1903 tot mei 1963 de leiding had.

In onderstaand filmfragment uit het televisieprogramma ‘Memo’ van de NCRV uit 1963 kijkt de baron waardig terug. Naar alle waarschijnlijkheid is het dhr. Dolf Verhoeven (met sigaar) die te zien is in het fragment (01:01).

Dhr. Dolf Verhoeven was van 1957 tot 1976 voorzitter van schutterij ‘Onderling Genoegen’ en legger van de eerste steen in het voormalige schuttersgebouw ‘C.C.O.G.’ aan de Kastanjelaan in Duiven.

 
De burgemeester

Z.Th.J.F.vanDorthtotMedlerBurgemeester Zeno, Theodorus, Josephus, Fredericus, baron van Dorth tot Medler. Geboren in Huis Klein Horst te Loenen (Apeldoorn) op 27 mei 1869. Zoon van Theodorus, Zeno, Johannes, Petrus, baron van Dorth tot Medler en Eveline, Francoise, Antoinette, Marie, Aloyse van Voorst tot Voorst.

Gehuwd op 23-04-1896 in Meerssen (Limburg) met Olga, Adelaide, Hubertine, Josephine, Marie, barones de Heusch. Broer van Theodorus, Hubertus, Josephus, Marie, baron van Dorth tot Medler en Oliviera, Maria, Theresia, Caroline, baron van Dorth tot Medler en Clemens, Zeno, Gijsbert, Adrianus, Josephus, baron van Dorth tot Medler.

Beroepen

Malthezer kapittelridder en coadjutor der Nederlandse afdeling van de Malthezer Orde, dijkgraaf van het  polderdistrict ‘lymers’ (1917). Burgemeester van de gemeente Duiven in de periode 1898 – 1939.

Bij aanvang van  zijn ambtsperiode is Duiven een overwegend agrarische gemeente. Met de opkomst van gemechaniseerde werktuigen in o.m. de agrarische sector was hij samen met P.M. Geubbels en H.R. van Huet in 1903 initiatiefnemer van de oprichting van de Coöperatieve Boerenleenbank (Rabobank) in Duiven.

De verbouwing in 1970 | foto: Archief Eddy Boss

Dit was noodzakelijk om de kredietverlening te bevorderen in deze sector. Ontstaan door 'de vooruitgang' (mechanisering) in de vorige eeuw en per 1 maart 2018 'ten onder' door de vooruitgang (digitalisering). Het (thuis)bankieren gaat d.m.v. 'apps' en het 'e-bankieren' heeft het filiaal in Duiven overbodig gemaakt.

Eltingerstraat

In het jaar 1968 was de baron 40 jaren hoofd der gemeente Duiven en dit werd uitvoerig beschreven In de Gelderlander van donderdag 31 maart 1938. Hieronder een fragment uit dit artikel met het dankwoord van de baron tijdens deze receptie:

vdtmstraat

,,Mijn dank gaat allereerst uit, aldus de burgemeester, daar God, die mij gedurende deze 40 jaren het leven gelaten heeft. Voorts wil ik die mannen gedenken, die mij in die periode terzijde stonden, maar reeds naar een beter leven zijn overgegaan. Aan hun kinderen wil ik thans daarvoor mijn dank betuigen”. ,,Het is mij een behoefte te verklaren, dat ik altijd in een prettige verstandhouding heb mogen werken”.

Dankend voor de vele hartelijk gelukwenschen, deelde de jubilaris mede, dat hij ter gelegenheid van dit jubileum na de Paaschvacantie een aangenamen dag wilde organiseeren voor de kinderen der gemeente. ,,Ook de kinderen van ’t Loo behoorden er bij”, verduidelijkte de jubilaris. Naar aanleiding van een adres, ingezonden door den heer A.J.M. Geubbels, besloot de Raad het gedeelte, loopende van de Eltingerstraat tot aan den spoorweg, ,,Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat’’ te noemen.

Hierna werd gelegenheid gegeven den burgemeester en diens echtgenoote persoonlijk geluk te wenschen. Onder de talrijke personen, die van deze receptie gebruik maakten, merkten wij op den Commissaris der Koningin, Mr S. Baron van Heemstra en Mevrouw, Mr. E.H.J. Baron van Voorst tot Voorst, lid van Ged. Staten, de heeren burgemeesters van de plaatsen Ophemert, Angerlo, Huissen (O.B.), Pannerden en Westervoort; voorts notaris C. Nolet uit Arnhem, notaris Kampschreur uit Zevenaar, Jhr. L. van Nispen tot Sevenaer en talrijke bestuursleden van diverse vereenigingen en instellingen.

bron: Gelderlander van donderdag 31 maart 1938 | Archief Eddy Boss

Aankomende Evenementen