Prominenten
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

PROMINENTEN - Dokter Wim Vonk 25 jaar huisarts

Hij zou vandaag 92 geworden zijn. Een reactie van zijn zoon Marco Vonk bij het zien van bovenstaande foto. In de vele reacties op facebook is duidelijk op te maken hoe geliefd Wim Vonk was; als huisarts en nog meer als mens. Zijn praktijkadres was aan de Eltensestraat 19 in Duiven. Dankzij Toon van Kempen uit Duiven en Eddy Boss uit Duiven kunnen we terugblikken op het 25-jarig jubileum van dokter Vonk. 

Hieronder een artikelfragment uit de Gelderlander van donderdag 8 januari 1981 uit het archief van Eddy Boss. De foto`s zijn gemaakt door dhr. Toon van Kempen die bij dit jubileum aanwezig was.

DUIVEN - ,,Ik ben alleen begonnen en nu zitten we hier met vier huisartsen. Maar de bevolking hier in Duiven is dan ook inmiddels van vijf naar tienduizend gegroeid”. Dokter Wim Vonk praat rustig over zijn werk als arts in Duiven.

In de feeststemming is hij nog niet helemaal, maar zaterdag 10 januari zal hij dat zeker wel zijn, want dan wordt er door het huldigingscomité een receptie georganiseerd ter ere van zijn 25-jarige artsenjubileum.

De dorpsdokter is verdwenen

,,Al vijfentwintig jaar lang woon ik hier in de Eltensestraat. Dit huis is heel vroeger gebouwd voor een gemeentearts. Die was dan min of meer in dienst van de gemeente om de allerarmste inwoners medische hulp te geven. Ook had zo`n dokter in die tijd te maken met epidemieën en meer van dat soort zaken. Zelf heb ik daar nooit zoveel mee te maken gehad. Het enige dat mij wel eens is overkomen was dat ik met een gezin te maken kreeg waarvan alle leden de cholera hadden. Gelukkig is dat toen tot het gezin beperkt gebleven”.

,,Waar ik zelf blij om ben is het feit dat de mensen een dokter niet meer zo als een heel bijzonder iemand zien, maar gewoon als een medemens. Toen ik deze praktijk pas had overgenomen merkte ik dat nog wel eens, maar dat is nu eigenlijk wel verdwenen”.

,,Wat ik wel een beetje jammer vind is dat het idee van de echte dorpsdokter verdwenen is. Dat komt door het toenemende aantal inwoners. Heel belangrijk blijf ik het menselijke contact met mijn patiënten vinden. Het gewone spreekuur is voor bloeddruk meten en recepten uitschrijven, want voor mensen die wat meer te vertellen hebben is dan geen tijd. Daarom heb ik tweemaal in de week een spreekuur waarop mensen komen die gewoon leuk met me willen praten. Dat is heel aardig”.

Veel reacties

Als dokter Vonk even de kamer uitloopt zegt zijn vrouw, die mee heeft zitten luisteren: ,,Eigenlijk zijn we niet zo heel dol op zo`n ophef over zijn jubileum. Want als bijvoorbeeld een bakker vijfentwintig jaar lang brood bakt, zegt bijna niemand daar wat over.Dus waarom zou je over een dokter wel zoveel drukte maken. Op het ogenblik komen er veel reacties van inwoners binnen. Bloemstukjes, brieven en telefoontjes zijn meer regel dan uitzondering”.

Een ieder die dokter Vonk wil feliciteren kan dat a.s. zaterdag van zeven tot negen uur `s avonds in het schuttersgebouw te Loo.