Bibliotheek aan de Pastoriestraat

Instellingen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
DUIVEN - Bibliotheek Duiven

In een krantenartikel geplaatst in de facebookgroep `In Duiven gebeurde het` van Eddy Boss heb ik een afbeelding gevonden van de `nieuwe` bibliotheek aan de Pastoriestraat in Duiven.

In reacties op dit artikel is te lezen dat de voorloper van deze nieuw te bouwen bibliotheek, gevestigd was in het zaaltje naast café de Harmonie (van Harrie Janssen) aan de Rijksweg in Duiven. Dit zaaltje maakte toen nog officiëel deel uit van de R.K. kerk in Duiven. Aangezien de zaal bij het café hoorde, kon men vroeger nog d.m.v. houten schuifdeuren via het café deze zaal benaderen.

Feesten en partijen

In dit zaaltje werden o.a. feesten en partijen gehouden en heb ik zelf als kind ooit nog carnaval gevierd (lagere school). De ingang van dit zaaltje zat aan de zuidkant van het pand. In dit zaaltje of de ruimte erboven (de meningen lopen uiteen) was een bibliotheek. De bibliotheek had nog niet de uitstraling zoals we die nu kennen. Heel erg veel boeken waren er nog niet en de bibliothecaresse zat achter een tafeltje en zij bepaalde wat er gelezen kon (of mocht) worden.

Met de komst van de nieuw te bouwen bibliotheek aan de Pastoriestraat was onderstaand bericht te lezen in de Gelderlander:

Bibliotheek aan de Pastoriestraat | Archief Eddy Boss

Bibliotheek Duiven volgende maand klaar

DUIVEN - Eind april zal de openbare bibliotheek en leeszaal in Duiven gereed zijn. Het door architect Herman de Bruin uit Zevenaar en door aannemer v.d. Boom uit Zevenaar ontworpen resp. uitgevoerde project heeft een geheel eigen stijl, die voor een goede harmonie met de in de omgeving staande bouwwerken w.o de gymzaal en het mini-winkelcentrum zorgt.

De bibliotheek is verrezen aan de Pastoriestraat op een terrein, dat noordelijk van de gymzaal is gelegen. Voor de bouw werd door de gemeenteraad destijds een bedrag van f 62.500,- (gulden) uitgetrokken. Met de inrichting en de aanschaffing van het boekenbezit zal binnenkort nog eens f 17.500,- (gulden) gemoeid zijn. De stichting Openbare Bibliotheek en Leeszaal Duiven-Westervoort zal het gebouw gaan exploiteren.

bron: GELDERLANDER | Donderdag 5 maart 1970

Elshofpassage

De bibliotheek is in de vroege jaren (negentien)negentig gesloopt om plaats te maken voor de Elshofpassage. De locatie van deze bibliotheek was ongeveer aan de achterzijde van de winkels `Ter Stal` en `Zeeman`.

Helaas hebben we nog geen betere foto gevonden van de bibliotheek. Beschikt u over een (betere) foto? We horen het graag van u!

Locatie