St. Josephklooster in Duiven

Onderwijs en Zorg
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Het pand is in 1861 door Johannes Rutjes gebouwd als voortzetting van zijn aan de overkant gevestigde kostschool.

Zijn bedoeling is dat zijn zoon hem daar opvolgt. Door diens vroege overlijden moet de school al in 1864 worden verkocht.

Latere bewoners zijn o.a. dokter E.Th.W. Daamen, de dakpannenfabrikant G.Th. Peters en fruithandelaar L. Holleman. In 1925 verkoopt Holleman het huis aan Pastoor van Schaik, die het als klooster beschikbaar stelt aan de Kleine Zusters van de H. Joseph uit Heerlen.

Pastoor van Schaik

Pastoor van SchaikOmstreeks het midden van de 19e eeuw telt de school ongeveer 40 kostschoolleerlingen. Op 4 augustus 1863 wordt de kostschool opgeheven. In de dertig jaar van haar bestaan, hebben veel priesters,  waaronder Aartsbisschop Henricus van de Wetering, hier hun eerste opleiding gevolgd.

In 1925 komt de voormalige kostschool in het bezit van kloosterzusters. Pastoor Van Schaik, een warm voorstander van gescheiden onderwijs, heeft de Zusters uitgenodigd naar Duiven te komen om naast de bestaande (tot 1925 gemengde) Remigiusschool een aparte school voor meisjes te beginnen.

Luchtfoto 1972

 

Mariaschool

Dat wordt in 1926 de Mariaschool. Pastoor van Schaik verwelkomt de Zusters, tot groot genoegen, met muzikale ondersteuning van de fanfare. In de jaren zestig van de vorige eeuw verlaten de Zusters het klooster, de gemeente koopt het pand en gebruikt het jarenlang als dependance van het gemeentehuis.

Blauwe Ceder

De boom (Blauwe Ceder) in het midden van deze zeer fraaie luchtopname, doet het pand daarachter bijna verdwijnen. Dit is het pand waarin tussen 1832 en 1863 Johannes Rutjes (vanaf 1827 onderwijzer aan de dorpsschool) een zogenaamde Franse kostschool opende met de naam “St. Joseph”

Gesloopt

Na 1863 was in dit pand o.m.  het St. Josephklooster gevestigd en maakte het later deel uit van het voormalige gemeentehuis van Duiven en is dit pand in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw gesloopt.

Op de luchtfoto zien we aan de linkerzijde van het klooster een ‘doorloopverbinding’ (corridor) Deze ‘Corridor’ was nodig voor een uitbreiding van het gemeentehuis en was dit dan ook de laatste functie van dit pand. Na de verhuizing van het gemeentehuis (nieuwbouw t.o. de huidige 'Lidl' aan de Kastanjelaan) vinden wij hier Restaurant `t Raedthuys.

stJosephklooster1930

kerkhof

Op bovenstaande luchtfoto is ook het wandelpad langs het kerkhof te zien. Aan het einde van dit wandelpad (wellicht herkenbaar voor de wat oudere lezers onder ons) zien we aan de linkerzijde snackbar (en familiebedrijf) ‘Harry’ de Geus die samen met zijn ouders en zijn zus Jacquelien vanaf 1974 tot december 2016 de gemeente Duiven e.o. voorzag van een goed portie frituur en aanverwante lekkernijen. Aan de rechterzijde van de snackbar zien we het pand waar de gezusters Hugen (Hotel Hugen, ‘de drie poesjes’), Hendriks en later café ‘Lange Aart’ waren gevestigd.

Het café was ook vanaf de achterzijde te benaderen en/of te verlaten.

Menig cafébezoeker zal zich waarschijnlijk ook nog wel herinneren dat het toch altijd wel een beetje eng was zo in het donker, via het wandelpad langs dat donkere kerkhof, `s nachts….(nuchter?) En dan was er altijd wel zo`n grapjas in je vriendenkring die je dan ook echt als ‘een malle’ liet schrikken waardoor je daarna nog alerter was en bij een volgend bezoek heeft doen besluiten om toch maar via de voorzijde het pand te verlaten...