MKB Historie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Opening minicentrum 30 oktober 1968

Gelderlander 30 oktober 1968

Morgenmiddag om drie uur zal burgemeester J.A.G. Kemme in Duiven het mini-winkelcentrum officiëel openen. Drie uur later zullen de in dit centrum gevestigde middenstanders ieder voor zich hun zaak voor relaties, familie en kennissen ter bezichtiging openstellen.

Het mini-winkelcentrum in Duiven is in twee maanden tijds uit de grond gestampt. Dit tempo is symbolisch voor de ontwikkeling welke dit dorp in de komende decennia mee gaat maken. Het aan de Pastoor van Schaikstraat gelegen gebouw is uitgevoerd door het aannemersbedrijf gebroeders Klappers.

  • minicentrum Duiven
  • boomplantdag1973
  • archiefeddyboss
foto`s van het minicentrum in Duiven
Zuigkracht van Arnhem

Het winkelapparaat van Duiven is al jaren een zorg van de middenstand zelf en het gemeentebestuur. Alhoewel de zuigkracht van Arnhem en in mindere mate van Zevenaar, dat zelf de nabijheid van de Gelderse hoofdstad ook bespeurt, natuurlijk altijd duidelijk voelbaar is geweest, kwam Duiven toch tot het besef, dat er beslist een taak is weggelegd, voor de eigen middenstand, mits die zou tonen zijn tijd te verstaan.

Het is de verdienste van het zittende gemeentebestuur geweest dat het anderhalf jaar geleden de hand aan de ploeg heeft geslagen. Tijdens besprekingen werd duidelijk dat met de branche-verbreding niet gewacht kon worden tot het nieuwe, definitieve wijkwinkelcentrum voor Duiven.

Noodwinkelcentrum

Toen is gekozen voor de vorm van een noodwinkelcentrum. De hoop, dat dit in enkele maanden tijds verwezenlijkt zou kunnen worden is niet bewaarheid geworden. Er moesten nogal wat klippen omzeild worden, zodat er uiteindelijk achttien maanden verlopen waren voordat burgemeester Kemme op woensdag 28 augustus plaats kon nemen in de kabine van een dragline en het sein voor de bouw kon geven.

De belangstelling voor het mini-winkelcentrum was erg groot, zodat men zich genoodzaakt zag verschillende gegadigden af te wijzen.Uiteindelijk werd besloten in het centrum alleen die branches toe te laten waaraan op dat moment in Duiven de grootste behoefte leek te bestaan.

Zes winkels

In het mini-winkelcentrum, dat is ontworpen door de dienst gemeentewerken van Duiven, zijn zes winkels ondergebracht, t.w. dameskapsalon van Heeckeren, herenkapsalon Bolder, schildersbedrijf Maassen, drogisterij Leferink en hobbyzaak Bos. Daarenboven bevindt zich in het winkelcentrum nog een showvitrine van de Fa. Janssen, welke tevens dienst doet als windvang.

Locatie minicentrum

Met dank aan dhr. Toon van Kempen, Marieke van Kempen, Bas Mannee en Eddy Boss.

 

bron: Archief Eddy Boss/Gelderlander, woensdag 30 oktober 1968