Onderwijs en Zorg
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN/18 november 1967 - Openbare school Duiven gestart. Sinds maandag bezit Duiven ’n openbare lagere school.

Deze week hebben het hoofd der school, de heer P.J. Bosga uit Doetinchem en mej. Lammers een begin gemaakt met de lessen in het in anderhalve week opgetrokken tweeklassige schoolgebouw.

Op de achtergrond de Remigiuskerk en de schutterstent van schutterij “Onderling Genoegen”.
bron: Gelderlander 18 november 1967 met dank aan Eddy Boss: In Duiven gebeurde het)

Pastoor dreigde de dissidente katholieken

In Duiven komt een eind aan een historisch mooi gegeven. De oude Thuvineschool in Droo-Zuid gaat plat. Het was de eerste openbare school in Duiven. Die kwam niet zonder slag of stoot van de grond. Mede-oprichter Wim van Mourik blikt terug.

Duiven was in de midden jaren '60 van de vorige eeuw een katholiek bolwerk. Het gros van de ongeveer achtduizend inwoners hing die godsdienst aan. Maar langzaamaan kwamen er ook andersdenkenden in Duiven wonen. "En als die hun kinderen niet op een katholieke basisschool wilden doen, iets anders was er toen niet, dan moest je naar Westervoort", weet Wim van Mourik zich nog goed te herinneren.
 
Hij kwam in de jaren '60 vanwege zijn werk naar Duiven. Zijn buurman, Jaap Boerdam, was zo iemand die de kinderen op een Westervoortse openbare school had zittten.
 
thuvineschool1967
 

Handtekeningen

Eenmaal in gesprek kwamen Boerdam en Van Mourik tot de conclusie dat er een openbare school moest komen. Ze kwamen er al snel achter dat een gemeente verplicht was zo'n school op te richten, als er minstens dertig kinderen voor waren.Van Mourik: "Dus gingen we op huisbezoek, vooral bij de import, en probeerden handtekeningen te verzamelen. Toen bleek dat er katholieken waren die niet tevreden waren over hun school. Er was zelfs een katholiek gezin met zes kinderen die tekende voor een openbare school."

Bezoek van de pastoor

Dat zelfs katholieken gingen pleiten voor een openbare school viel verkeerd. Van Mourik: "Die mensen kregen de pastoor op bezoek. Ze kregen te horen dat ze niet meer welkom zouden zijn in de kerk als de kinderen naar een openbare school zouden gaan. De pastoor toen was wel vrijdenkend. Ik denk dat hij van het toenmalige kerkbestuur dit moest doen."
 

Er waren al snel voldoende handtekeningen en de aanvraag kwam in de gemeenteraad. "Toen zat ik met kromme tenen op de tribune", weet Van Mourik nog. " Raadsleden twijfelden of wel op een eerlijke manier aan de handtekeningen gekomen waren, of dat we mensen hadden omgekocht. Er waren zelfs raadsleden die zeiden: als het die lui hier niet aanstaat dan moeten ze maar weg gaan."

  • 001
  • 008
  • 006
  • 009
  • 005

Enquete

Toen dacht de raad slim te zijn. Ze ging zelf een Duivenbrede enquête houden om de behoefte te peilen. "Toen waren ze zo mogelijk nog verder van huis. Er bleek een hele grote animo voor te zijn." De gemeenteraad kon niet anders dan een openbare school beginnen. Aldus geschiedde en in 1967 was daar de eerste openbare Duivense basisschool, de Thuvineschool.
 
Mooi op tijd voor de kinderen van het gezin Van Mourik, die nog klein waren toen ze in Duiven kwamen wonen. Hen werd een gang naar een Westervoortse school bespaard. Van Mourik kijkt niet echt met trots terug op wat hij samen met de inmiddels overleden Jaap Boerdam voor elkaar gekregen heeft. "Wat wij deden was gewoon nodig. Een katholieke school was toendertijd namelijk echt kerkelijk gericht en dus niets voor andersdenkenden." Volgens Van Mourik zorgde de Thuvineschool ook voor vernieuwing.
 

"Zo begonnen wij met schoolzwemmen. Dit soort dingen stimuleerde andere scholen." Van Mourik ligt er niet wakker van dat het pand in Droo-Zuid, waar de school in 1970 terecht kwam, binnenkort gesloopt wordt. "Maar je sluit natuurlijk wel een periode af. "

bron: Gelderlander, 17 april 2008