De nieuwe vuilverbrandingsinstallatie

Industrie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - De inbedrijfstelling van de vuilverbranding in 1975

Officieel in gebruik

Vrijdag is de vuilverbrandingsinstallatie voor het gewest Arnhem in het Gelderse Duiven officieel in gebruik gesteld door prins Claus. Door de kiepautomatiek van de vuilniswagen te bedienen stelde hij de installatie symbolisch in werking.

Opening nieuwe vuilverbrandingsinstallatie voor het gewest Arnhem, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons - Naamsvermelding-Gelijk delen.

verzilverde vuilniswagen

Voor zijn bereidwilligheid kreeg de prins een verzilverde vuilniswagen op stenen voet. De voorzitter van het gewest drs. J. Roeien, zei dat het gewest Arnhem pijnlijk het gemis heeft gevoeld van wettelijke en verordende regelingen, door het wegvallen van een aantal, gemeenten, die aanvankelijk medewerking aan het projekt hadden toegezegd. Hierdoor is de financiële basis die het projekt moest dragen smaller geworden.

lage roetuitworp

Voorzitter Roeien noemde het verbrandingsprojekt dan ook een duidelijke demonstratie van de noodzaak van bestuurlijke hervorming in ons land. Niet alleen omdat de vuilverwijdering een probleem is geworden, dat zowel technisch als financieel de capaciteit van de gemeente alleen ver te boven gaat, maar omdat de bevolkingsgroei en gestegen welvaart van ons vuil een algemeen probleem gemaakt hebben.

Ir. Teeuwen van de Stichting Verwijdering Afvalstoffen complimenteerde de bouwers van het complex met de opmerkelijk lage roetuitworp.

Prins Claus en burgemeester Jan Kemme | foto: ANP | Dick Coersen
Prins Claus en burgemeester Kemme (rechts)

foto: ANP | Dick Coersen | tekst: Reformatorisch Dagblad, 8 september 1975 (digibron.nl)