MKB Historie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Café 'Het Centrum' aan de Droostraat 3 in Duiven.

Café 'Het Centrum'

Café 'Het Centrum' met zaaltje in de periode dat Bertus Willemsen dit horecabedrijf beheerde. Het was gelegen aan de Droostraat (heden Kastanjelaan) tegenover het schuttersgebouw van Onderling Genoegen (C.C.O.G.) (heden Lidl)

Omstreeks de oprichtingsjaren van Onderling Genoegen oefende Gerrit Kolks in dit pand een timmer-en cafébedrijf uit.

cafekolks
Café 'Het Centrum' | foto: archief Eddy Boss
Timmerwerkplaats

Zijn zoon Bernard, die trouwde met Marie Notten, zette het bedrijf voort. De timmerwerkplaats heeft nog dienst gedaan als kleedlokaal voor de voetbalclub D.V.V., toen er nog werd gevoetbald in de wei van Willem v/d Lugt. Bernard gaf uiteindelijk de brui aan de timmerwerkplaats, die omstreeks de zestiger jaren werd ingericht als zaal.

Gilde Sint Remigius

Bernard drukte bewust een stempel op het gebeuren bij Onderling Genoegen in 1948, toen tijdens de kermisdagen de schutterij haar feesten hield in een losse tent bij zijn café en hij de pacht van de tap kreeg. Hij zal wel niet hebben vermoed dat de oprichting van het Gilde St. Remigius mede hiervan een gevolg was.

Schuttersgebouw

Toen in 1949 het tegenover zijn café gebouwde schuttersgebouw Onderling Genoegen gereed kwam waarin geen sterke drank mocht worden verkocht en/of genuttigd, was Bernard alert. Hij kon daar wel bij varen. Na het overlijden van zijn vrouw verhuisde hij in het begin der zestiger jaren naar het bejaardenhuis Thuvine, waar hij enkele jaren later plotseling is overleden. Zijn huwelijk was kinderloos.

bertuswillemsenpngkopieBertus Willemsen
Het pand werd eerst verhuurd en later verkocht aan Bertus Willemsen, die hierin met zijn gezin ging wonen. Het café kwam tot grote bloei en dat zal Bertus geen windeieren hebben opgeleverd. In het begin van de zeventiger jaren kocht de gemeente Duiven het perceel en werd het café, genaamd "Het Centrum", gesloopt. Een historisch pand moest wijken voor de groei van Duiven.
 
Fancy Fair

In de bierkelders van Bertus Willemsen werd door het thuisfront in de tweede helft van de veertiger jaren een groot `fancy-fair` gehouden dat in die jaren veel geld opbracht. Hiervan konden pakjes etc. worden bekostigd voor de Duivense soldaten in Nederlands-Oost-Indië. Iedereen werkte mee aan dit fancy-fair. Zo ook Onderling Genoegen.

fancy fairRad van avontuur

Met de hand aan het rad van avontuur de grote animator Ben Boss, voorzitter van het thuisfront en de fanfare St. Remigius. Rechts voor hem burgemeester Van den Clooster baron Sloet tot Everlo, paters Oblaten en Dolf Verhoeven met de hoed in zijn hand. Naast het rad van avontuur bij de microfoon Bertus Willemsen. Voor hem Jo van Laake. Helaas hebben twee Duivense soldaten het leven moeten laten n.l. Wim Nijsen en Willy Wolters.

Locatie

bron: 90 jaar Onderling Genoegen door Joop Willemsen met dank aan archief Eddy Boss (foto)