MKB Historie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
DUIVEN - Toon Ikink`s automatiek in Duiven

Toon Ikink`s automatiek

Na een kleine zoektocht had ik hem dan eindelijk gevonden: Toon Ikink van 'Ikink`s Automatiek' aan de Rijksweg in Duiven. Inmiddels alweer geruime tijd woonachtig in de wijk 'Lommerweide' in Duiven, samen met zijn vrouw Bep.

Nadat Toon zijn voordeur had geopend zag ik hem met enige verbazing naar mij kijken: 'Een heel bekend gezicht maar ik kom er even niet op'. Nadat ik mij had voorgesteld, zag ik weer die herkenbare glimlach van Toon en heb ik hem verteld waarvoor ik kwam.

Ikink`s automatiek | foto: Eddy Boss

Op de praatstoel

Eenmaal binnen in zijn woonkamer aangekomen, zat Toon op zijn (praat)stoel. De inmiddels 80 jarige Toon (1933) ziet er nog erg 'kwiek' en herkenbaar uit en fietst nog dagelijks door het dorp om even een boodschap te doen. Eenmaal per week mag Toon graag wat baantjes zwemmen en zijn vrouw Bep maakt veelvuldig gebruik van haar scootmobiel waarmee zij er dagelijks op uit trekt.

Opening in 1969

In 1969 is Toon samen met zijn vrouw Bep begonnen met de automatiek. 'Tijdens de opening was het zo druk dat de politie het verkeer moest regelen, de jeugd van Duiven kwam massaal een gratis ijsje halen' wist Toon mij te vertellen.Politie Duiven 1978 | foto: Toon van Kempen

Vanaf 16.00 uur was de zaak altijd open en heeft menig Duivenaar er wel een frietje (pinda) of halve haan gekocht. Vrijwel elk kind werd dan getrakteerd op een 'kauwgumpje' waarin een klein plaatje was gewikkeld van 'Rin Tin Tin'.

De automatiek was gevestigd in de bocht van de Kastanjelaan met de Rijksweg, tegenover 'New York Pizza' en de winkel 'Action'. Heden (2018) is er op deze locatie een appartementencomplex.

Locatie Ikink`s automatiek

Angerense Kermis

AutomatiekToon heeft zijn vrouw Bep ontmoet tijdens de Angerense Kermis en zij waren samen, gehuld in witte jas, het gezicht van 'Ikink`s Automatiek'. Toen ik hem vroeg of hij nog foto`s had van de zaak antwoordde Toon dat ze vroeger nooit zo 'fotogeniek' waren en dat hij het achteraf toch ook wel jammer vind dat hij geen foto`s heeft. Voordat Toon met de zaak begon is hij ook werkzaam geweest als bakker en was hij werkzaam in een frisdrankenhandel.

Ik was geen café bezoeker

Als jonge knaap heeft Toon nog gezongen in het kerkkoor van de Remigiuskerk in Duiven en kwam hij heel af en toe in het café van Jo Snelder (heden 2018 café de Tol) om een 'biljartje te leggen'. 'Ik ben nooit echt een caféganger geweest'... Het mooiste moment was voor Toon zijn trouwen en de geboorte van de kinderen. Het meest verdrietige moment was in 2010 toen zijn dochter op jonge leeftijd kwam te overlijden. Ondanks alles gaan Toon en Bep door en genieten ze samen van hun 'oude dag'.

Frietje pinda

Toen ik Toon vertelde dat men 'op het internet' graag het recept wilde weten van zijn welbekende pindasaus moest hij dan ook erg lachen:

'Toon`s pindasaus is nog steeds te verkrijgen hoor maar daarvoor moet je dan wel naar cafetaria 't Witte Huus in Braamt'.

Gestopt in 1987
Prijslijst Ikink`s automatiek | foto: Duuve.nl

Nadat Toon in 1987 is gestopt wil hij nog wel alle klanten van vroeger via deze weg de groeten doen en bedanken voor de leuke tijd! Helaas is het mij niet gelukt om Toon samen met zijn vrouw op foto vast te leggen en dat respecteren we dan ook.

'Om je niet met lege handen naar huis te sturen heb ik wel iets anders voor je'

Toon liet mij nog het oude bekende houten bord zien welke altijd dienst heeft gedaan als prijslijst. Toon wist nog een boel te vertellen over vroeger en ook hij heeft nog gebruik gemaakt van de 'diepvrieskluis' om zijn frites en snacks te bewaren. Koelkasten en vrieskisten waren er toen nog niet.

Automatiek in Nederland (1968)

Met dank aan:
Eddy Boss (In Duiven gebeurde het), Toon van Kempen (foto), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Wikipedia. 
 
Beschikt u over aanvullend materiaal?
Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op!