SRV Gerrit Roelofs in de Julianastraat

MKB Historie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - De SRV in de gemeente Duiven.

Samen Rationeel Verkopen: SRV

SRV (samen rationeel verkopen) is in 1966 ontstaan uit de samenwerking van een aantal groothandels die door heel Nederland voornamelijk leverden aan de melkhandel: Super Ratio en Knipkaart.

De SRV-formule werd in 1995 opgeheven. Het Marketing Centrum voor de Melkdetailhandel (MCM BV) kwam daarna met de formule 'Springer & Partners' voor rijdende winkels. In Duiven waren o.a. Johan Raasing uit Groessen, Wiet van Diek, Gerrit Roelofs (beiden uit Duiven) en Kees Willemsen uit Groessen het gezicht van de SRV.

Rijdende verswinkel

De verruiming van de winkeltijden is misschien wel de reden of oorzaak geweest dat de rijdende verswinkel (zo goed als) uit het straatbeeld is verdwenen. De SRV-wagen was met name in de jaren zeventig en tachtig een begrip in Nederland en dus ook in de gemeente Duiven.

De SRV was vaak een uitkomst voor mensen die slecht ter been waren of wanneer je een boodschap had vergeten. Die kocht je dan later bij de SRV-man. De winkels en supermarkten waren veelal na 18.00 uur gesloten.

SRV Gerrit Roelofs | foto: Yvon RoelofsSRV in de Julianastraat | foto: Yvon Roelofs

SRV Gerrit Roelofs | foto: Yvon RoelofsKees Willemsen | foto: Archief Eddy Boss

Meer dan een rijdende winkel

Menig kind ging dan graag even met zijn of haar moeder mee (zeuren om lekkere versnaperingen) naar de SRV in de straat. Het huismerk ‘SRV’ was ook erg goed en met name de SRV-chocolademelk en de ‘caramacs’ waren erg geliefd.

De SRV-wagen was meer dan een rijdende winkel alleen; zo trof je elkaar als buren en besprak men vaak het laatste dorpsnieuws met elkaar. De hoogtonige claxon was dan ook zeer herkenbaar en paste eigenlijk niet bij zo`n groot en log (elektrisch aangedreven) voertuig.

Logo SRVDe wagen was als het ware een rijdende supermarkt (supermarket) voorzien van koeling en vrijwel alles wat men nodig had. De lege kratten werden aan de achterzijde van de wagen opgestapeld. Wiet van Diek reed o.m. in de wijk Droo Zuid waar hij tussen de middag op de koffie ging bij familie. Gerrit Roelofs reed o.m. in de Woerd en de Vergert.

Kees Willemsen heeft, nadat hij was gestopt met SRV nog enkele jaren in Groessen de verswinkel/dorpswinkel gezicht gegeven.

Spykstaal

Inmiddels rijden de bezorgdiensten van de grotere supermarkten af- en aan om de boodschappen aan huis te bezorgen en wie weet; zien we ooit weer die herkenbare blauw/witte reus op wielen van het merk Spykstaal weer door onze straten rijden. De tijd lijkt er weer rijp voor...

Noot:
Wiet van Diek reed wel in een soortgelijke wagen maar had niet SRV maar Iveco als inkooporganisatie.
 

bron: wikipedia met dank aan Yvon Roelofs en Eddy Boss