Droostraat 24 | foto: Archief Eddy Boss

Opmerkelijk
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Boerderij aan de Droostraat 24

Laatste boerderij aan de Droostraat

De boerderij met als laatste bewoner Hent van Hummel. Nadat de boerderij was aangekocht door de gemeente Duiven, is Hent van Hummel verhuisd naar Groessen. Met dank aan Eddy Boss (In Duiven gebeurde het) voor deze bijzondere en mooie foto van de laatste boerderij aan de Droostraat 24.

Om de foto uit 1975 en de betreffende locatie te 'vertalen' naar het heden (2018): Momenteel is hier het voetbalveldje naast IKC De Wiekslag.

 

Van straat naar fietspad

Dit stukje "Droostraat" is qua afmetingen (in mijn herinnering) vrijwel gelijk gebleven. De straat is inmiddels een veelgebruikt fietspad van- en naar het treinstation aan de Visserlaan. Rechts in het midden is nog een gedeelte te zien van de kerktoren van de H. Sint Remigiuskerk. Rechts naast de kerktoren zien we een hijskraan druk doende met de woningbouw aan de Kennedystraat en de Iepenlaan.

Bouwgrond

Het is wat lastig om het goed te kunnen zien maar op de foto uit 1975, voor de in aanbouw zijnde woningen, is een grote berg met afgegraven (bouw)grond te zien. Op deze berg grond hebben de kinderen uit die tijd (waaronder ikzelf) nog vaak gespeeld. In die tijd waren er in Duiven nog meer van die plekken met grond. Die plekken waren dan ook zeer geliefd onder de Duivense jeugd om er lekker te "crossen" met je fiets of met een omgetoverde "cross-brommer". Zo was `t Holland in de zeventiger jaren een geliefde crossbaan, evenals de crossbaan nabij de spoorwegovergang aan de Eltensestraat. 

  • droostraat 24
  • droostraat24 2018
Droostraat 24 | Toen en nu
Boomgaard Droo-Zuid

Voor die berg grond zien we ook nog een oude telefoonpaal. Ter hoogte van die paal gaat men nu linksaf richting “De Wiekslag” en rechts het voetpad uitkomend op Roerdomppad 38. Helaas is de oorspronkelijke boomgaard op Droo-Zuid net niet te zien. Dit was in die tijd een dichtbegroeide plek met oude walnotenbomen, appelbomen, perenbomen en wat al niet meer. Momenteel is de sterk uitgedunde boomgaard een geliefde plek voor hondenbezitters en wandelaars.

D.V.V.

De boom op de foto staat aan de linkerzijde van een greppel. Deze greppel liep in zuidelijke richting door tot de voetbalvelden van D.V.V. Indien de fotograaf zich een halve slag (linksom) zou kunnen omdraaien, hadden we de voetbalvelden van D.V.V. gezien. Dit stukje Droostraat was in die tijd nog erg rustig. Veel autoverkeer was er in die jaren nog niet en kon je er geheel in de rondte fietsen of rolschaatsen, zonder gestoord te worden door autoverkeer. Tenzij D.V.V. op zondag 'thuis' moest voetballen; dan stonden er veel 'Opel Kadettjes' langs de greppel aan de Droostraat.

Brand

De boerderij (hoeve) is (als ik het mij goed weet te herinneren) als gevolg van een vernietigende brand gesloopt en uit de Droostraat verdwenen. Ook hier heb ik nadien nog als kind gespeeld en gegraven. Samen met de kinderen uit de buurt groeven we er ondergrondse hutten en tunnels. Tijdens het opgraven werden er nog resten gevonden van begraven huisdieren. Uit onderstaand artikel (Archief Eddy Boss) leek het de boerderij beter af te gaan dan de overige 43 boerderijen, deze zijn allemaal (in zeven jaar tijd) gesloopt en uit het straatbeeld verdwenen.

 

4 maart 1975 (krant onbekend)

De boerderij van Hent van Hummel aan de Droostraat 24 is waarschijnlijk een beter lot beschoren dan de overige boerenhoeven in de Droo. Van de 44 boerenhoeven die zich in de Droo bevonden, zijn er in de afgelopen zeven jaar 43 gesloopt in verband met de bouw van Droo-Zuid, Eltingerhof en het in aanbouw zijnde Centrumplan. Naar het zich laat aanzien, ontspringt de boerderij van Van Hummel in zoverre de dans, dat de slopers er niet op worden losgelaten.

Volgens de gemeentelijke plannen zal de boerderij, die omstreeks 1800 werd gebouwd, worden ingepast in het plan “Welleveld”. Welke bestemming eraan zal worden gegeven, staat nog niet vast. De boerderij is inmiddels in handen van de gemeente en de bewoners zullen over anderhalve maand verhuizen naar Groessen.

Locatie Droostraat 24

bron: Archief Eddy Boss