Afval en Milieu
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

AFVAL & MILIEU - Tips m.b.t. voeren

Hoe leuk en onschuldig lijkt het om als ouder of grootouder met jonge kinderen eendjes te voeren. Vaak blijven er brood- of etensresten liggen. Dit trekt ongedierte aan, zoals ratten en muizen.

Dit is niet prettig voor bewoners in de buurt daarvan. Het levert overlast op en dat is te voorkomen.

Etensresten

Dat doet u door het liefst helemaal niet te voeren. Toch even met uw (klein)kind de eendjes voeren? Neem hooguit twee sneetjes brood mee. Te veel (oud) brood en overgebleven etensresten gooit u in de GFT-container.

Vogels voeren zonder ongedierte

Ratten en muizen eten graag mee van geknoeid vogelvoer. Eenmaal ratten en muizen rondom het huis maakt bestrijden heel lastig. Leg strooivoer op een hoge plek boven bijvoorbeeld een tafel om geknoeid voer op te vangen. Hang vet- of mezenbollen hoog op en zorg er voor dat de plek eronder goed opgeveegd kan worden. Ratten en muizen kunnen heel goed klimmen.

Staande vogelhuisjes zijn voor hun makkelijk te bereiken. Ook zijn er speciale voersystemen te koop voor strooivoer. Deze hebben kleine openingen en knoeien minder. Ratten kunnen ziektes verspreiden, waaronder de ziekte van Weil.

Ziekte van Weil

Dit is een besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door de urine van ratten. De bacterie komt in het lichaam via wondjes of slijmvliezen. Besmetting zorgt voor ernstige griepverschijnselen. Behandeling gebeurt met antibiotica.