Monumenten
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Huisartsenpraktijk aan de Eltensestraat 19. (Villa Nova)

De ouderen onder ons zullen deze fraaie villa direct herkennen als praktijk van dokter Vonk. De entree en het kleine wachtkamertje bevonden zich aan de noordzijde van het pand.

Villa Nova

De betekenis van de naam 'Villa Nova' kan men op twee manieren uitleggen.

Enerzijds heeft het de betekenis van 'Nieuwe Villa'. Uit diverse rapporten is gebleken dat in het jaar 1866 de grond van dit perceel nog een agrarische bestemming had en de bouw van deze 'nieuwe geneesheer woning' de naam van 'nieuwe villa' heeft meegekregen. Aannemelijker is dat de benaming 'Villa Nova' de uitleg krijgt van 'Witte Villa'.

De witte villa werd het nieuwe onderkomen van de geneesheer in de gemeente Duiven, voorzien van wachtkamer, apotheek en operatiekamer. Hier is niets meer van over. De (agrarische) gemeente Duiven werd vaak getroffen door pokkendysenterie en cholera en was dit nieuwe en moderne onderkomen zeer wenselijk en nodig.  De witte kleur werd gekozen als symbool van medische reinheid.

De naam van de geneesheer uit die periode hopen we nog te kunnen achterhalen. Zijn opvolger (tenzij de gemeente de beschikking had over meerdere geneesheren) zal geneesheer/arts Rokus Barendrecht Visser zijn geweest. Hij was één van de eerste 'automobielbezitters' in de gemeente Duiven en had ook een belangrijke rol gedurende de evacuatie van inwoners naar Varsseveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kort na de oorlog is de ruimte flink uitgebreid en de praktijkruimte/kantoor later ingericht naar deze tijd.

Vestibule

Achter de originele voordeur bevindt zich de vestibule, welke nog is voorzien van een gedenksteen met het opschrift

"de eerste steen gelegd door burgemeester Baron van Dorth tot Medler op 15 juni 1905".

vn003Een tochtdeur geeft toegang tot de riante gang met indrukwekkend trappenhuis. De authentieke terrazzovloer ingelegd met mozaïek ornamenten is nog geheel in tact. De oorspronkelijke kamer-en-suite is in het verleden vergroot tot een woonkamer welke met openslaande deur uitkomt op de royale tuin.

In de woonkamer is de originele marmeren schouw met gashaard het middelpunt voor een gezellige intieme sfeer. De houten vloer, de hoge ramen en de oorspronkelijke hoge toegangsdeur maken het geheel af.


Dokter Vonk

Tot pakweg eind jaren `80 was 'Villa Nova' aan de Eltensestraat 19 het praktijkadres van dokter Vonk.
 • vn002
 • vn001
 • vn003
 • vn004
 • vn005
 • vn007
 • vn008
 • vn008
 • vn011
 • vn010

Imposant

Een vriendelijke en grote man met een imposant voorkomen. De entree bevond zich aan de noordzijde van het pand en ook al stonden er weinig fietsen voor de deur; de wachtkamer zat dan toch vol.

De wachtkamer had wel iets weg van een wachtkamer zoals je die kon aantreffen op een (centraal) treinstation van de Nederlandse Spoorwegen uit die tijd. Ik herinner mij nog een lange 'lattenbank' die van muur tot muur in de lengte was geplaatst.


Deurbel

Nadat het kleine ronde deurbelletje, geplaatst boven de ingang naar de praktijkruimte had geklonken dan mocht je binnentreden.

Dokter Vonk heette u dan een goedemorgen met zijn donkere stemgeluid en gaf u een stevige handdruk. Vaak zo stevig dat men de neiging had om die ook maar even te laten nakijken... Wanneer dokter Vonk vroeg wat de klachten waren dan zullen er genoeg mensen zijn die wel eens hebben gedacht:

"ik kwam voor m`n rugpijn maar m`n hand doet nu ook pijn".

Na zijn pensionering werd hij opgevolgd door dokter F. Jongen en dokter J. Voorhaar. Met de groei van het inwonertal in de gemeente Duiven werd deze locatie al snel te klein voor twee huisartsen. Inmiddels hebben de 'geneesheren' dit pand verlaten en zijn zij verhuisd naar het naastgelegen 'Medisch Centrum'aan de Eltensestraat in Duiven.

Tuinfeest

Éénmaal per jaar was de fraaie achtertuin het decor voor het jaarlijkse (in de volksmond) 'Vonk-feest'.

Een groots opgezet tuinfeest voorzien van barbecue en 'Big Band'. Kosten nog moeite werden gespaard om er een knalfeest van te maken waar men in Duiven jaarlijks naar uitkeek. De natuurlijk vormgegeven tuinvijver deed dienst als drankenkoeler.

Naarmate de avond en nacht vorderde is menig bezoeker hier nog wel eens ingekukeld tijdens het graaien naar een nieuw en koud drankje. Dit prachtige tuinfeest was oorspronkelijk bedoeld als feest voor genodigden maar kreeg al gauw de status van 'dorpsfeest'...

Eeuwenoude bomen

De fraai aangelegde tuin van ruim 2.000 m2, gelegen op het zuiden, is in de zomer en de winter een paradijs.

Geheel omsloten door eeuwenoude bomen en om de sfeer te verhogen, werd 's avonds de monumentale Varenbeuk verlicht. Het riante, verhoogde terras geeft vrij uitzicht op de tuin en onder de ruime veranda is het goed loungen bij de avondzon of de elektrische terrasverwarming.