Nieuwgraaf
Lettertype
  • Kleiner Klein Medium Groot Groter
  • Standaard Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - De medewerkers in de ontvangsthal van energiemaatschappij Liander in Duiven staan bekend om hun vriendelijkheid. Maandag was er echter het mannetje Pepper van plastic en staal dat hen in de schaduw stelde.

Pepper is een heuse robot en eigendom van technologieonderneming Capgemini. „Hij kan reageren op vragen die mensen hebben en ook suggesties aandragen", geeft woordvoerder Carlo van der Borgt van Liander aan.

Voor de lol

De witte robot was er meer voor de lol dan dat hij een toegevoegde waarde had. „Want wat hij kan is beperkt", verklaart Van der Borgt. „Toch vonden we het een goede zaak om Pepper hiernaartoe te halen. Over pakweg tien jaar is het namelijk zo dat robots ons steeds meer werk uit handen zullen hebben genomen. Dan is het zaak daar nu al bij stil te staan."

Met Pepper heeft Liander geen plannen, besluit de zegsman. „Hij komt niet bij ons werken, haha, maar dát robots voor ons straks repeterende, zware klussen kunnen doen zoals in de auto-industrie – neem het aanleggen van complete leidingnetwerken –, dat is een zekerheid. Nu nog niet, want mensenwerk is veel goedkoper.”

Lassen

Liander werkt overigens al wel met robots. Zo worden de nooit klagende en nimmer moe wordende hulpjes ingezet bij het thermisch lassen van kunststofbuizen en rijden ze ook nieuw.

  artikel delen
 
Abonneer u nu op onze nieuwsbrief!