22
vr, nov
0 Nieuwe Items

Algemeen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Algemeen - Over het hoe en waarom van Duuve.nl

Waarom Duuve.nl?

Het idee is ergens rond het jaar 2008 ontstaan. In die periode werd in de woonwijk ‘Droo Zuid’ (waar ik ben opgegroeid) de openbare basisschool Thuvine gesloopt om plaats te maken voor ‘Het Huis van Droo’ en nieuwbouwwoningen.

Het schoolplein werd na schooltijd veelvuldig gebruikt om lekker te kunnen voetballen of gewoon als trefpunt. Hangjongeren waren er in die tijd nog niet; we zaten gewoon op de aanwezige spoorbielzen op het schoolplein of we klommen (hingen?) in de bomen.

 
alg003b
fraaie luchtopname van O.B.S. Thuvine | foto: digitien
De 'berg' op Droo Zuid

Het aangrenzende grasveld met de welbekende ‘berg’ werd halverwege de jaren `70 ingericht als speeltuin en voorzien van speeltoestellen. Zo was er o.a. een houten, overdekte  klimtoren, een (autoband)schommel en was de ‘berg’ in de winter een prachtige mooie plek om er met je sleetje van af te glijden. Voor de peuters in de wijk was er ook een peuterspeelzaal waar juf Hedy Geerst heel wat peutertjes onder haar hoede heeft gehad. Deze mooie plek was dan ook vaak het decor van veel klassenfoto`s in die tijd.

Duiven als Groeikern

Aangezien de gemeente Duiven in de jaren `70 werd aangewezen als groeikern, is er vanaf dat moment veel gesloopt, afgebroken, verplaatst en opgebouwd. Zo zijn er dus ontzettend veel plekken in de gemeente Duiven verdwenen door nieuwbouw. Plekken waar veel inwoners soortgelijke, dierbare herinneringen aan bewaren.

duivenwonen3

Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het voetbalveld op Droo Zuid, sporthal de Spelleward, de gymzaal aan de Pastoriestraat, de M.A.V.O. aan de Schoolstraat, cultureel centrum ‘Onderling Genoegen’, café de Harmonie, zwembad ‘de Waay in Groessen, steenfabriek Loowaard en Hartman`s Samenwerkende Fabrieken (HSF) in Loo. Allemaal plekken, plaatsen en panden die een belangrijke plek hebben ingevuld in onze gemeente en in ons hart.

Economisch hart in de Liemers

Begrijp me niet verkeerd; deze veranderingen en nieuwbouw in onze gemeente hebben uiteraard ook veel goeds gebracht. De gemeente Duiven heeft zich in de loop der jaren weten te ontwikkelen als economisch hart in de Liemers en daar varen we tenslotte met z`n allen wel bij. Om die verdwenen plekken toch een beetje te doen herleven, ben ik (online) gaan zoeken naar foto`s, verhalen en documentatie om juist die plekken te kunnen gaan vastleggen in het digitale centrum in de gemeente Duiven: Duuve.nl.

Verhalen en anekdotes

Jullie herinneringen, verhalen en anekdotes zijn voor mij ‘de krenten in de pap’ en zullen dan ook door mij worden meegenomen in een artikel. Het is niet mijn bedoeling om complete archieven te gaan prijsgeven maar juist jullie foto`s met bijbehorende verhalen en herinneringen. In het historische gedeelte zullen uitsluitend en alleen onderwerpen worden belicht met een hoog ‘oja-gehalte’.

Heden en verleden

Gaandeweg is bij mij het idee ontstaan om naast het verleden ook het heden in kaart te gaan brengen. In het artikel ‘Wie is Duuve?’ zal ik meer vertellen omtrent mijn persoon en mijn beweegredenen. Mocht u nog over foto`s en/of aanverwant (historisch) materiaal beschikken, dan hoop ik dit graag van u te mogen vernemen. Het is misschien een leuk idee om gedurende de natte of koude periode eens te gaan kijken in uw fotoalbum of dat van uw vader, moeder, opa of oma. U kunt dit materiaal dan mailen naar info[at]duuve.nl

  • fjk
  • garage nijland
  • hubo maassen
  • newyorkpizza
  • palm groessen
  • van loon finance
  • witjes groessen