09
zo, mei
0 Nieuwe Items

Beeldentuin
Lettertype
  • Kleiner Klein Medium Groot Groter
  • Standaard Helvetica Segoe Georgia Times

ARNHEM - Kunstwerk vervaardigd door Marcel Smink

De oude Worthington dieselpomp heeft tussen 1945 en 2011 dienst gedaan nabij de Rijnkade in Arnhem. Als onderdeel van de Marshallhulp werd deze pomp in 1945 geplaatst. Het hoofd is een afbeelding van Generaal en Minister George C. Marshall.

Redactie Duuve.nl 15-07-2020 14:44:12

In de winter van 1947/1948 heeft deze Worthingtonpomp zijn diensten bewezen door de binnenstad van Arnhem droog te houden. De dieselpomp pompte al het overtollige hemelwater de Rijn in zodat de binnenstad het droog hield, een symbool voor de wederopbouw van Arnhem.

Kunstenaar Marcel Smink

"Het heeft wel iets weg van een sfynx!" Nu een geheel nieuw Rijngemaal is gebouwd, is op 29 januari 2015 de oude pomp als kunstwerk herplaatst. Het kunstwerk is onthuld door de Arnhemse kunstenaar Marcel Smink en wethouder Gerrie Elfrink. De kunstenaar en ontwerper noemde het beeld bij de onthulling “De Sfinx”.

Het beeld bestaat uit de originele oude pomp die in het Rijngemaal functioneerde vanaf 1945 tot de start van de renovatie/nieuwbouw van het Rijngemaal op 28 oktober 2011. Op initiatief van Geert Visser en Kees Kant die bij de startwerkzaamheden aanwezig waren, hebben gemeente Arnhem en Waterschap Rijn en IJssel er aan gewerkt om de pomp nabij het nieuwe Rijngemaal een plaats te geven als kunstwerk.

Minister Marshall

De kunstenaar heeft de pomp voorzien van een vleugel die ook voorkomt in het logo van de fabrikant en verder verwijst naar de slag om Arnhem die in september 1944 zijn zwaartepunt kende nabij de oude Rijnbrug (nu John Frostbrug). Daarnaast is een afbeelding van het hoofd van de Amerikaanse minister Marshall opgenomen. Immers de pomp is destijds aangeschaft met gelden van het “Marshallplan”.