09
zo, mei
0 Nieuwe Items

Beeldentuin
Lettertype
  • Kleiner Klein Medium Groot Groter
  • Standaard Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - RVS sculptuur vervaardigd door Blok en Lugthart.

De gemeente Duiven heeft de afgelopen decennia een stormachtige groei doorgemaakt. Aan weerszijden van het dorpsplein staan 2 sculpturen geplaatst op rvs zuilen. Een man- en vrouwfiguur lijken aan te komen vliegen, hangend aan de poten van een grote duif.

Redactie Duuve.nl 26-05-2019 11:09:01

Ontmoetingsplaats

Het plein moet de centrale ontmoetingsplaats worden. Onder meer het nieuwe Cultuurcentrum de Ogtent en winkels verrijzen er. Het kunstenaarskoppel Blok/Lugthart won de wedstrijd waar Duiven 100.000 euro voor opzijzette. 'Vogelvlucht' bestaat uit beelden van een man en een vrouw die elk op een zuil staan. Ze reiken naar een duif en omdat de figuren en de vogels ’s avonds worden verlicht, lijken ze boven het plein te zweven.

Als een poetische verbeelding van de snelle groei die de gemeente Duiven heeft doorgemaakt en waar vele jonge gezinnen uit alle windrichtingen zijn neergestreken om hier hun bestaan op te bouwen. De vrouwsculptuur op het waterplein staat op een zuil van water. De hoogte van de zuil (3.00m) is de maximale hoog-waterstand bij overstroming van de rivieren die de Liemers omringen. Het water dat langs de zuil naar beneden stroomt geeft de sculptuur een dynamiek alsof de mensfiguur werkelijk lijkt te vliegen.

Postduifberichtjes

Een groot aantal kleine duiven lijken neer te strijken op het Remigiusplein. Een 50-tal uit rvs gesneden duiven zijn -verspreid over het plein- opgenomen in de bestrating. De duiven dragen kleine postduif berichtjes met zich mee. Het zijn in het rvs gegrafeerde korte fragmenten uit de geschiedenis van Duiven. Zij vertellen het verhaal van het onstaan van Duiven in vogelvlucht, vanaf de eerste vermelding van Thuvine (Duiven) in het jaar 838 tot heden.

De feestelijke onthulling vond plaats op vrijdag 2 juni 2017.