09
zo, mei
0 Nieuwe Items

Straten en Pleinen
Lettertype
  • Kleiner Klein Medium Groot Groter
  • Standaard Helvetica Segoe Georgia Times

DUIVEN - Vrieskluis aan de Brouwerijweg.

Er zijn van die plekken of panden in de gemeente Duiven waar we wel het één en ander vanaf weten, maar net niet genoeg om er iets over te kunnen schrijven. De “vrieskluis” van de familie Otten aan de Brouwerijweg 9 in Duiven is zo`n pand. Het pand is gebouwd in 1960.

Redactie Duuve.nl 23-04-2021 13:36:59

Dit pand staat aan de linkerzijde van de “Action” in Duiven en veel inwoners herkennen dit gebouw vast wel maar wat weten zij eigenlijk te vertellen over dit gebouw? Nadat we de foto hadden geplaatst als “raadplaat” op de facebookpagina van Duuve, kwamen de reacties en herinneringen binnenstromen.

Een enkeling dacht dat het vroeger misschien de functie had als badhuis en op zich is dat niet zo heel gek gedacht. Voor zover bij ons bekend ging men vroeger in de gemeente Duiven gewoon in een teil met water en als je pech had, dan was je de laatste van het stel die aan de beurt was.

Jo van de Historische Kring HKDGL schrijft:

“Het was een diepvriescentrale van de familie Otten die aan de Brouwerijweg woonden. Elk dorp had er wel één in die jaren. Mensen hadden wel een koelkastje thuis en later ook een diepvrieskist maar aangezien deze slecht waren geïsoleerd, verbruikten die diepvrieskisten behoorlijk wat stroom. Bij Otten kon je cellen huren van 100 of 200 liter inhoud. Als je groente had uit je eigen tuin of vlees van een varken of kalf, dan kon je dat bij de familie Otten laten invriezen. Dat was in 1 uur zo hard als een steen terwijl dat thuis in de vrieskist minimaal een halve dag duurde. Zij plaatsten het ingevroren goed in jouw cel welke was voorzien van een label met daarop jouw celnummer.

Volgens mij zijn die centrale vrieshuizen in opkomst gekomen tussen 1955 en 1960. Ze hebben nog wel gewerkt tot ongeveer 1980, toen was de technische levensduur van die vriesinstallaties ook wel voorbij. Rond die periode had men inmiddels zelf een diepvrieskist (of kast) thuis en inmiddels zijn dat koel/vriescombinaties geworden. Het voordeel van een vrieshuis was dat je variabel ruimte kon huren voor 1 of meerdere maanden. Het nadeel was dat je wel goed moest nadenken over wat je er wanneer uit moest halen. Het was daar altijd -20 graden Celsius en dat was niet echt lekker wanneer je een kwartiertje stond te graaien tussen die pakketjes die in jouw kluis lagen. Na de sluiting is er een meubelstoffeerderij (Artisan) ingetrokken”.

Toon Ikink

Mark weet zich nog te herinneren dat ook Toon Ikink van Ikink`s Automatiek in Duiven gebruik heeft gemaakt van deze cellen om zijn patat en snacks te bewaren. In een gesprek met Toon Ikink in 2013 wist Toon ons ook te vertellen dat er vroeger ook op De Eng in Duiven een vriescel of vrieskluis was. Zowel Diny, Andre en Wilma wisten te vertellen dat er bij Bart Stokman aan de Dorpstraat in Groessen ook een vriescel was. Bij Bart Stokman kon men na de slacht meteen gebruik maken van deze vriescellen.Volgens Gerie zat de vriescel in Loo bij boerderij “Valkenhof”, naast de kerk.

Wij bedanken;

Jo, Patricia, Harry, Judith, Elsbeth, Marieke, Diny, Wilma, Mark, Trijnie, Marian, Marga, Theo, Riky, Herma, Anita, Maria, Irène, Geron, Corry, Suzan, Bea, Hennie, Jan, Andre, Wilma, Gerie, Anouska, Joop, Anita, Jolanda, Jaap, Yvonne, Tonny, Stephany, Patrick, Miranda, Saskia, Sylvia, Esther en Lucie.