09
zo, mei

Straten en Pleinen
Lettertype
  • Kleiner Klein Medium Groot Groter
  • Standaard Helvetica Segoe Georgia Times

GROESSEN - Tankversperring Wereldoorlog II

Deze tankversperring is in 1939 gebouwd tijdens de mobilisatie voor de dreigende oorlog. Nederland maakte zich op voor gewapende neutraliteit. Om de grenzen te bewaken ging bij de mobilisatie vooral de aandacht uit naar het bouwen van verdedigingswerken.

Redactie Duuve.nl 02-05-2021 12:25:53

Aspergeversperring

Deze versperring is een zogenaamde aspergeversperring bestaande uit oude spoorrails (asperges) die schuin in de grond gestoken zijn. Op één van de rails is de tekst ‘Union 1881’ nog te lezen. Dit verwijst naar de staalfabrikant Union uit Dortmund. De palen van de versperring zijn in beton gegoten voor extra versteviging.

Op last van de Provinciale Waterstaat werd deze versperring niet ingegraven, maar op het talud aangebracht. De spitsen werden naar het oosten gericht omdat daar de dreiging vandaan kwam.

aspergeversperring2
Tankversperring aan de Leuvensedijk | foto: Duuve.nl ©

Duitse inval in mei 1940

Bij de Duitse inval in mei 1940 heeft deze versperring zijn nut niet kunnen bewijzen, de invallers volgden een andere route. Tijdens en na de oorlog zijn er diverse pogingen ondernomen om de versperring op te ruimen. Het opruimen was erg lastig en de kosten waren hoog. Uiteindelijk liet het polderbestuur in 1949 alleen het gedeelte van ongeveer 6 meter bovenop de dijk verwijderen. Dit kostte 780 gulden.

Cultuurhistorische waarde

In de gemeente Duiven is dit het enige overblijfsel van de verdedigingswerken die in 1939 in dit gebied werden aangebracht. De tankversperring heeft daarom cultuurhistorische waarde en is aangewezen als gemeentelijk monument.

bron: Historische Kring Duiven-Groessen-Loo